Miś “Amaretto”- na Walentynki;)

“Biały miś, biały miś, dla dziewczyny” ( chłopaka) aaaa.. – ktoś nie zna szlagieru sprzed lat?;) Zbliżają się Walentynki – Święto Zakochanych, stąd moja dzisiejsza oryginalna propozycja. Nie omieszkam wyrazić swojego zdania, a mianowicie, że ubolewam nad tym, że nie obchodzimy tak uroczyście naszych rodzimych, polskich zwyczajów związanych np. z Nocą Świętojańską, Świętem Kupały itp… No, ale coż…życie…komercja…snobizm. Ale w gruncie rzeczy przyjemny dzień, wszyscy są wyjątkowi, mili, kupują kwiatki i prezenty – to urocze :). A co do ciasta – jest całkiem zwyczajnym ciastem, największy urok tkwi w prezentacji.

DSC_0572

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka koncentratu barszczu czerwonego
  • 1 kieliszek Amaretto (dałam oryginalne włoskie)

DSC_0564

Dodatkowo:

  • 2 wiśnie kandyzowane
  • 1 lentilek lub emenems (pomarańczowy)
  • czerwony pisak do deserów
  • kokardka
  • silikonowa foremka – Miś – wysoka 28cm, a w najszerszym miejscu, czyli pupie misia – 22 cm 😉
  • foremka w kształcie serca – 9x9cm

DSC_0563 Do miski wbić białka, ubić dodając sól i cukier. Dalej ubijać dodając żółtka, wodę i olej Na końcu dodać mąkę i amaretto. Z masy odłożyć do osobnej miseczki 4 łyżki ciasta i wymieszać z kakao. Do drugiej miseczki odłożyć 3 łyżki ciasta i dodać malutką łyżeczkę koncentratu barszczu, wymieszać.

DSC_0566Do foremki w miejsca łapek i uszu wyłożyć masę kakaową, a do reszty formy białe ciasto. Do foremki – serduszka wyłożyć ciasto różowe.

DSC_0567

DSC_0568Ciasto piec ok. 25 min. W 180 st. – do suchego patyczka. Po wyjęciu ciasta wstawić foremkę serce i piec jakieś 5 min-8 min. W miejsce oczu wcisnąć wiśnie, w nosek lentilka, pisakiem namalować usta i serduszko.

DSC_0569

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *