Miodowo – cytrynowe łapki ;)

Dobry wieczór w deszczową i burzową październikową sobotę 🙂 Ciastka te piekłam już parę lat temu. Przepis mam z moich gazetowych wycinków, oczywiście po lekkich zmianach.  Troszkę przybliżają nam święta Bożego Narodzenia, a to dzięki temu, że mają miód, cynamon, cytrusa… więc są troszkę piernikowate. Więc możecie śmiało wykorzystać ten przepis na święta. Z wierzchu są twardawe i chrupiące, a wewnątrz miękkie – to ciekawa cecha. W smaku leciutko czuć cytrynę. Jednym słowem są pyszne i dzięki użytej foremce oryginalnie wyglądają 🙂 Łatwe w przygotowaniu.

dsc_0692

Składniki:

  • 30 dag miodu ( obojętnie jakiego ) – ja miałam akacjowy
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • 1/3 łyżeczki goździków w proszku – zrobiłam to w moździerzu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka

dsc_0680W garnku rozpuścić, poprzez delikatne podgrzanie, miód. Dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, imbir, cynamon, goździki i sodę. Wmieszać mikserem, odczekać aż przestygnie. Dodać jajka, cały czas miksując i wsypywać mąkę. Wyjdzie tam grudkowata, niejednolita masa.

dsc_0682Wyłożyć na deskę lub blat posypane mąką i dosłownie dziesięcioma ruchami rąk ugnieść gładkie ciasto. Jest bardzo podatne i elastyczne, a co za tym idzie bardzo prosto się ugniecie. Widzicie te śliczne, żółte niteczki skórki cytrynowej ?:)

dsc_0684Rozwałkować na grubość 2 cm i wykrawać foremką ciasteczka. Jeśli nie macie foremki –łapki, można użyć innej.

dsc_0686

dsc_0687Piec w 160 st. przez 15-20 min. (czas zależy od piekarnika). Najlepiej w termoobiegu, bo naraz pieczemy 2 blachy. Można po upieczeniu posypać cukrem pudrem, ale niekoniecznie.

dsc_0689

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *