Miód, mak, kokos…proste i pyszne ciasto :)

?I znów jestem. Robiłam to ciasto na Boże Narodzenie, ale niestety nie zdążyłam zrobić wpisu ☹ Ale to nic straconego, z tego co wiem, wiele osób piecze babki z makiem czy wiórkami na Wielkanoc. Ten przepis znakomicie nadaje się na babkę Wielkanocną i mam nadzieję, ze z tego skorzystacie.  A zachęcę Was tym, że ciasto jest niebywale smakowite, fajnie wilgotne no i…dziecinnie proste w wykonaniu.

DSC_0294

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • 4 jaja
  • 15 dag cukru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki suchego maku
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatkowo, na wierzch ciasta:

  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 duża łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Masło, wyjęte wcześniej z lodówki utrzeć mikserem z cukrem, żółtkami, miodem i solą. Na suchej patelni podprażyć na rumiano wiórki kokosowe.

DSC_0253Do masy dodać mak, przestudzone wiórki oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

DSC_0256Na końcu delikatnie mieszając dodać pianę z białek.

DSC_0254Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem foremki. Jeśli to ma być ciasto na Boże Narodzenie dobrze jest użyć do pieczenia formy keksowej, natomiast jeśli ktoś będzie miał ochotę skorzystać z przepisu na Wielkanoc, proponuję formę babkową.

DSC_0259Piec ok. 40 min( do suchego patyczka) w 180 st. Potem blaszkę wyjąć, ciasto polać miodem, posypać wiórkami i piec jeszcze ok 15 min.

DSC_0273

DSC_0271

DSC_0292

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *