?I znów jestem. Robiłam to ciasto na Boże Narodzenie, ale niestety nie zdążyłam zrobić wpisu ☹ Ale to nic straconego, z tego co wiem, wiele osób piecze babki z makiem czy wiórkami na Wielkanoc. Ten przepis znakomicie nadaje się na babkę Wielkanocną i mam nadzieję, ze z tego skorzystacie. A zachęcę Was tym, że ciasto jest niebywale smakowite, fajnie wilgotne no i…dziecinnie proste w wykonaniu.
Składniki:
- 20 dag masła
- 3 łyżki miodu płynnego
- 4 jaja
- 15 dag cukru
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki suchego maku
- 1 szklanka maki pszennej
- 1,5łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo, na wierzch ciasta:
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 duża łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Masło, wyjęte wcześniej z lodówki utrzeć mikserem z cukrem, żółtkami, miodem i solą. Na suchej patelni podprażyć na rumiano wiórki kokosowe.
Do masy dodać mak, przestudzone wiórki oraz przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Na końcu delikatnie mieszając dodać pianę z białek.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem foremki. Jeśli to ma być ciasto na Boże Narodzenie dobrze jest użyć do pieczenia formy keksowej, natomiast jeśli ktoś będzie miał ochotę skorzystać z przepisu na Wielkanoc, proponuję formę babkową.
Piec ok. 40 min( do suchego patyczka) w 180 st. Potem blaszkę wyjąć, ciasto polać miodem, posypać wiórkami i piec jeszcze ok 15 min.
Smacznegooo! 🙂