Bardzo lubię ryby….różne ryby. Smażone, pieczone, wędzone, w sałatce, z grilla, na parze….. itp.itd. Jak wieść głosi są zdrowe i powinniśmy ich sporo spożywać, a niestety tak nie jest. Może postaramy się to zmienić…:) Kiedy kupuję ryby mrożone zwracam uwagę na to ile procent lodu mają. Myślę, że warto wybierać te droższe, które mają 5% lodu niż z taniego kilograma otrzymać po odmrożeniu niecałe pół kilo – to nie fantazja – sprawdziłam, potwierdzam i odradzam. Dziś rybka w pyszniastym sosie na bazie masełka, śmietany i cudownie pasujących do ryby cytrusów.
Składniki:
- Półkilowe opakowanie mrożonego mintaja
- ziemniaki na frytki
- pieprz, sól
- 2 jajka do panierki
- bułka tarta pół na pół z mąką krupczatka do panierowania
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- śmietanka kulinarna 12%, szklanka
- olej, a najlepiej frytura do smażenia frytek
- łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Sposób przygotowania:
Odmrożoną rybę dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem. Nie lubię zabierać, w tym przypadku, rybie jej smaku rybnego poprzez kombinację wielu przypraw. Ma być po prostu rybą. Odstawić na 2-3 godz. do lodówki, żeby ryba pochłonęła 😉 przyprawy. Obtoczyć w mieszance bułki tartej i mąki krupczatki. Robię tak już od długiego czasu, ponieważ wydaje mi się, że wtedy panierka jest delikatniejsza a ryba wychodzi smaczniejsza. Zresztą spróbujcie sami i ocenicie, a potem już nie będziecie chcieli innej panierki 🙂 Czasem do panierki dodaję trochę soli i pieprzu, gdyby okazało się, że trochę przypraw z ryby zgubiło się po drodze 😉
Następnie rybę usmażyć w gorącym tłuszczu do zrumienienia i osączyć na papierowym ręczniku.
W tzw.;) międzyczasie przygotować ziemniaki na frytki i zacząć smażyć chwilę wcześniej niż rybę, bo frytki smażą się dłużej. Można to zrobić fachowo we frytkownicy i fryturze lub najzwyczajniej po domowemu na patelni z olejem
Jako surówki użyłam znów czegoś ze spiżarni – jest to pyszna sałatka słodko – kwaśna z białej kapusty. Taka kapustę robię już wielu lat, bo wszystkim smakuje. Przepis oczywiście znajdzie się w kategorii Przetwory.
Podałam to w trochę wymyślny sposób,ale chyba całkiem nieźle mi wyszło 😉
Smacznegooo! 🙂