Mintaj z sosem maślano-śmietanowo-cytrusowym, domowe frytki i surówka z kapusty słodko-kwaśnej

Bardzo lubię ryby….różne ryby. Smażone, pieczone, wędzone, w sałatce, z grilla, na parze….. itp.itd.  Jak wieść głosi są zdrowe i powinniśmy ich sporo spożywać, a niestety tak nie jest. Może postaramy się to zmienić…:) Kiedy kupuję ryby mrożone zwracam uwagę na to ile procent lodu mają. Myślę, że warto wybierać te droższe, które mają 5% lodu niż z taniego kilograma otrzymać po odmrożeniu niecałe pół kilo – to nie fantazja – sprawdziłam, potwierdzam i odradzam. Dziś rybka w pyszniastym sosie na bazie masełka, śmietany i cudownie pasujących do ryby cytrusów.

DSC_0604

Składniki:

  • Półkilowe opakowanie mrożonego mintaja
  • ziemniaki na frytki
  • pieprz, sól
  • 2 jajka do panierki
  • bułka tarta pół na pół z mąką krupczatka do panierowania
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • śmietanka kulinarna 12%, szklanka
  • olej, a najlepiej frytura do smażenia frytek
  • łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Odmrożoną rybę dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić solą i czarnym, świeżo zmielonym pieprzem.  Nie lubię zabierać, w tym przypadku, rybie jej smaku rybnego poprzez kombinację wielu przypraw. Ma być po prostu rybą. Odstawić na 2-3 godz. do lodówki, żeby ryba pochłonęła 😉 przyprawy.  Obtoczyć w mieszance bułki tartej i mąki krupczatki. Robię tak już od długiego czasu, ponieważ wydaje mi się, że wtedy  panierka jest delikatniejsza a ryba wychodzi smaczniejsza. Zresztą spróbujcie sami i ocenicie, a potem już nie będziecie chcieli innej panierki 🙂 Czasem do panierki dodaję trochę soli i pieprzu, gdyby okazało się, że trochę przypraw z ryby zgubiło się po drodze 😉

DSC_0593

DSC_0596DSC_0597

Następnie rybę usmażyć w gorącym tłuszczu do zrumienienia i osączyć na papierowym ręczniku.

DSC_0600

W tzw.;) międzyczasie przygotować ziemniaki na frytki i zacząć smażyć chwilę wcześniej niż rybę, bo frytki smażą się dłużej. Można to zrobić fachowo we frytkownicy i fryturze lub najzwyczajniej po domowemu na patelni z olejem

DSC_0591

Jako surówki użyłam znów czegoś ze spiżarni – jest to pyszna sałatka słodko – kwaśna z białej kapusty. Taka kapustę robię już wielu lat, bo wszystkim smakuje. Przepis oczywiście znajdzie się w kategorii  Przetwory.

DSC_0595

Podałam to w trochę wymyślny sposób,ale chyba całkiem nieźle mi wyszło 😉

DSC_0606

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *