Mięsorożki ;)

    Moi Drodzy 😊 znów jestem. Moja ostatnia aktywność aż mnie samą zadziwia, ale żeby nie zapeszyć wracam do dzisiejszego przepisu. Wspaniały pomysł na stół imprezowy, na obiad jako paszteciki do czerwonego barszczu , z farszem kapuściano – grzybowym chętnie zagości  na Wigilii itd. Przepis krążył po Internecie więc go sobie, po lekkich przeróbkach, przygarnęłam 😉. Danie zachęca swoim widokiem, co potem potwierdza smakiem. Daje duże możliwości innowacji i  jest proste w wykonaniu.

DSC_0605

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • jajka – nie zapomniałam, tu nie dodaje się do masy jajek
  • bułka tarta do panierowania + szczypta soli
  • 2 jajka do panierowania
  • olej do smażenia
  • waflowe rożki lodowe ( u mnie były podłużne i wyszło ich 10)

DSC_0572

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać resztę składników. Przy pomocy łyżeczki lub zgrabnych paluszków 😉 napełniać wnętrza wafli do samej góry.

DSC_0574

DSC_0576Rożki panierować w jajku i bułce,

DSC_0578smażyć na niewielkim ogniu z każdej strony.

DSC_0581

DSC_0582Najlepiej smakują na ciepło. Podawać np. z sosem czosnkowym.

DSC_0584

DSC_0599

DSC_0594

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *