Cześć😊 Jeśli już Wam się znudził typowy, wielkanocny klops z jajem, to proponuję dziś alternatywne wyjście w postaci mięsnych babeczek. Smak urozmaiciłam dodatkiem chrzanu – jakże ściśle związanego z Wielkanocą i tworzącego zarazem naprawdę ciekawy smak. Prościzna w wykonaniu, a ładnie podane będzie cieszyć oko rodzinki i gości.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z kurczaka
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 łyżeczka soli
- 6-8 łyżeczek chrzanu (dałam ze słoika, ale można świeżo tarty-wtedy mniej)
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 jajka (do połączenia masy)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
Sposób przygotowania:
Mięsa wrzucić do miski, dodać surowe jaja, przyprawy i dobrze wymieszać (oczywiście rękoma 😉). Ugotowane jajka drobno pokroić nożem lub zrobić to kratką jarzynową i wrzucić do masy. Teraz to już przy pomocy łyżki drewnianej (nie ma ostrych brzegów) delikatnie wmieszać kawałki jajka w masę. Chodzi o to, żeby kostka jajeczna pozostała w całości i było ją później widać w babeczce.
Masą napełniać formy do babeczek – ja użyłam silikonowych, bo wygodnie, nie trzeba ich niczym smarować. Można użyć też foremek do muffinek.
Piec w termoobiegu, w 180 st., 20-35 min. (w zależności od wielkości foremek i użytego mięsa.
Smacznegooo! 🙂