Mięsno-chrzanowe babeczki z jajkiem

Cześć😊 Jeśli już Wam się znudził typowy, wielkanocny klops z jajem, to proponuję dziś alternatywne wyjście w postaci mięsnych babeczek.  Smak urozmaiciłam  dodatkiem chrzanu – jakże ściśle związanego z Wielkanocą i tworzącego zarazem  naprawdę ciekawy smak.  Prościzna w wykonaniu, a ładnie podane będzie cieszyć oko rodzinki i gości.


Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 łyżeczka soli
  • 6-8 łyżeczek chrzanu (dałam ze słoika, ale można świeżo tarty-wtedy mniej)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 jajka (do połączenia masy)
  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Sposób przygotowania:

Mięsa wrzucić do miski, dodać surowe jaja, przyprawy i dobrze wymieszać (oczywiście rękoma 😉). Ugotowane jajka drobno pokroić nożem lub zrobić to kratką jarzynową i wrzucić do masy. Teraz to już przy pomocy łyżki drewnianej (nie ma ostrych brzegów) delikatnie wmieszać kawałki jajka w masę. Chodzi o to, żeby kostka jajeczna pozostała w całości i było ją później widać w babeczce.

Masą napełniać  formy do babeczek – ja użyłam silikonowych, bo wygodnie, nie trzeba ich niczym smarować.  Można użyć też foremek do muffinek.

Piec w termoobiegu, w 180 st., 20-35 min. (w zależności od wielkości foremek i użytego mięsa.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge