Mięsna baba

Ponownie dziś już dobry wieczór ? Babka nie zawsze musi być na słodko. Taka też jest i moja propozycja. Mięso mielone w foremce babki z kominem. Całkiem fajnie to wygląda i na wielkanocny ( i nie tylko ) stół idealnie się nadaje. Nie ma tu nic nadzwyczajnego jeśli chodzi o przyprawienia mięsa ( co też można sobie pokombinować), ale podane proporcje powodują, że babka smakuje. Dodatek groszku i kukurydzy wzbogaca ją wizualnie. Dobra alternatywa dla mielonego ?

Składniki :

  • 750 g mięsa mielonego (ja dałam wieprzowe, ale można dać drobiowe, mieszane…)
  • 1 nieduża cebula
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1, 5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 czubata łyżka groszku (dałam z puszki, ale można mrożony)
  • 1 czubata łyżka kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Do  miski wrzucić mięso, drobniutko posiekaną cebulę i resztę składników.

Wszystko dobrze wymieszać. Masa będzie miała dosyć luźną konsystencję, ale tak ma być.

Foremkę o średnicy mniej więcej 20 cm, dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać buką tartą – jest to ważne, żeby babka po upieczeniu ładnie „wyszła”.  Masę przełożyć do formy i piec w 180 st. przez 40-45 min.

Wyjmować  z foremki po wystudzeniu.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *