Ponownie dziś już dobry wieczór ? Babka nie zawsze musi być na słodko. Taka też jest i moja propozycja. Mięso mielone w foremce babki z kominem. Całkiem fajnie to wygląda i na wielkanocny ( i nie tylko ) stół idealnie się nadaje. Nie ma tu nic nadzwyczajnego jeśli chodzi o przyprawienia mięsa ( co też można sobie pokombinować), ale podane proporcje powodują, że babka smakuje. Dodatek groszku i kukurydzy wzbogaca ją wizualnie. Dobra alternatywa dla mielonego ?
Składniki :
- 750 g mięsa mielonego (ja dałam wieprzowe, ale można dać drobiowe, mieszane…)
- 1 nieduża cebula
- 7 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1, 5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 czubata łyżka groszku (dałam z puszki, ale można mrożony)
- 1 czubata łyżka kukurydzy z puszki
- 4 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucić mięso, drobniutko posiekaną cebulę i resztę składników.
Wszystko dobrze wymieszać. Masa będzie miała dosyć luźną konsystencję, ale tak ma być.
Foremkę o średnicy mniej więcej 20 cm, dokładnie wysmarować tłuszczem i wysypać buką tartą – jest to ważne, żeby babka po upieczeniu ładnie „wyszła”. Masę przełożyć do formy i piec w 180 st. przez 40-45 min.
Wyjmować z foremki po wystudzeniu.
Smacznegooo! 🙂