Mielone z indyka z hiszpańskim smakiem chorizo robi za hamburgera ;)

     Siemanko😊 Ostatnio trochę Was zasłodziłam moimi przepisami, więc dziś będzie wytrawnie i troszkę pikantnie. Prościutka potrawa, którą wymyśliłam przedwczoraj, zaglądając do lodówki. Zwykłemu mięsu indyczemu nadałam smak chorizo – stąd też w składnikach nie ma żadnych przypraw, bo kiełbasa oddała swoje przyprawy. Zaproponowałam podanie kotletów jak hamburgerów, ale równie dobrze mogą być mielonym z ziemniakami i buraczkami.  Mało składników, proste przygotowanie, ciekawy smak …więc chyba warto spróbować 😉

DSC_0127

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa indyczego, mielonego ( ja kupiłam gotowe-99% mięsa z indyka)
  • 100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia ( u mnie olej rzepakowy)DSC_0104DSC_0105

Na hamburgera – moja podstawowa wersja

  • liście sałaty (ja miałam akurat różową kapustę pekińską i sałatę lodową)
  • cebula biała (czosnkowa) i czerwona
  • majonez
  • musztarda ( dałam sarepską)
  • pieprz czarny
  • bułki (tym razem użyłam białe kajzerki)

Dodatkowo (opcjonalnie):

  • ogórek kiszony lub korniszon
  • pomidor
  • ketchup
  • ser żółty….itd.

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucić mięso z indyka i dodać pokrojoną w drobną kostkę (0,5 cmx0,5 cm) kiełbasę chorizo. Dodać jajko, 2 łyżki wody gazowanej i dokładnie wyrobić masę.

DSC_0107Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety, pasujące wielkością do bułek. Smażyć na rumiano na niewielkim ogniu.

DSC_0108Odsączyć na ręczniku papierowym, bo chorizo jest dosyć tłuste i trochę tłuszczu się wytopi.

DSC_0117Etapy robienia hamburgera: Bułki przekroić na pół, połówki posmarować majonezem, a potem zrobić na nim wzorek marmurkowy z musztardy.Można jedną połowę posmarować masłem.

DSC_0114

DSC_0115Składniki układać wg zaplanowanej przeze mnie lub przez siebie kolejności. Bułkę można podgrzać lub zrumienić na grillu. Resztę pozostawiam Waszej wyobraźni- zauważyliście, że lubię czasem tą wyobraźnię budzić…to chyba dobrze, prawda…?😊

DSC_0116

DSC_0118Cebulę posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

DSC_0120

DSC_0121Popatrzcie jak ślicznie wyglądają czerwone kawałki chorizo w kotlecie- apetyczne! 🙂

DSC_0133

DSC_0127

Smacznegooo! 🙂

 

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *