Mięciutkie pierniczki

To są jedyne pierniki, które od pierwszego do ostatniego pałaszowania są mięciutkie i to jest ich fenomen. Córka mi je kiedyś wynalazła gdzieś w Internecie i od tej pory co roku je piekę. Z podanych proporcji wychodzi cała góra pierników, ale można tę porcję przecież zmniejszyć np. o połowę. Nie będę w ukrywać, że w zdobieniu jeszcze wiele mi umiejętności brakuje, ale uczę się pilnie 😉 – przecież nie od razu Kraków zbudowano 😉 Smakiem przypominają mi, trochę stare jak świat, „Katarzynki”. Godne polecenia 🙂

dsc_0145

Składniki:

  • 1 kg mąki i trochę do podsypywania
  • 6 łyżek miodu
  • 400 g cukru
  • 6 łyżeczek przyprawy do piernika gotowej lub przygotowanej samemu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 250 g masła
  • 5 jaj
  • 2 łyżki sody (rozpuścić w  2 łyżkach ciepłej wody)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki rumu ( niekoniecznie)

Składniki na lukier:

  • Sok cytrynowy z 2-3 cytryn
  • cukier puder – tyle ile po dodaniu do soku utworzy lukier

Masło, cukier, miód, kawę, kakao i  przyprawę korzenną włożyć do garnka z grubym dnem (u mnie oczywiście żeliwny) podgrzać, cały czas mieszając  aż składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać do masy  250 g mąki i miksować. Odstawić, aby trochę przestygło. Następnie dodać jajka, resztę mąki, śmietanę i rozpuszczoną w wodzie sodę. Zagnieść,  ciasto musi  stać się gładkie. Odłożyć do lodówki na 1-2 godziny  – trochę zgęstnieje i będzie się lepiej wałkować. Ciasto rozwałkować na  stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki. Używać ulubionych świątecznych foremek. Piec w  170st. w termoobiegu   przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Utrzeć lukier i za pomocą woreczka z obcięty czubkiem lub szprycy dekorować pierniki.

dsc_0147

dsc_0140

dsc_0146

dsc_0142

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *