Mega cytrynowy cytrynowiec – mój ulubiony :)

Jest to jedno z najbardziej ulubionych przeze mnie ciast. Uwielbiam ten kwaśny smaczek i cudny aromat cytryny, a jest go tu nie mało, bo i w biszkopcie i w masach i w lukrze.  Biszkopt jest puszysty i mięciutki, masy lekkie a całość to bajka 🙂 Ciasto jest średnio pracochłonne, najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie aż coś wystygnie czy stężeje.  Wygląda też apetycznie i efektownie. Wszyscy, którzy go spróbowali byli zachwyceni. Spróbujcie i Wy 🙂 Aha, zapomniałam dodać, że przepis dostałam od mojej koleżanki Grażyny, z którą kiedyś razem pracowałyśmy.

DSC_0854

Składniki na biszkopt:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat cytrynowy

Składniki na I masę:

  • 3 cytryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 całe jajka

Składniki na II masę:

  • 0,5 l śmietanki kremówki 36% (ja dałam 30%)
  • 2 galaretki cytrynowe

Poncz :

  • 2 kieliszki czystej wódki
  • sok z jednej cytryny

Wymieszać.

Lukier:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • cukru pudru tyle, żeby po zmieszaniu z sokiem utworzył się gęsty lukier

Cukier rozetrzeć w soku na gładką masę.

Sposób przygotowania biszkoptu:

Białka jajek ubić mikserem na sztywną pianę, dodawać cukier i dalej ubijać. Dodawać w trakcie ubijania żółtka i  mąki z proszkiem do pieczenia.

DSC_0823Wyłożyć do blaszki o wielkości 25×40 cm wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą lub mąką krupczatką. Piec w 180 st. przez 35-40min. Nie wyjmować od razu z piekarnika, tylko uchylić drzwiczki i odczekać jakieś 20 min, żeby trochę przestygł. Wyjąć biszkopt z blaszki, przekroić na pół, jedną połowę włożyć powrotem do blaszki a obie części nasączyć ponczem.

DSC_0836Sposób przygotowania I masy:

Do garnka dać sok, skórkę otartą z cytryn, cukier i szklankę wody, bo w połowie szklanki wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Wrzucić do garnka masło. Jajka w misce ubić mikserem. Masę w garnku mieszać energicznie trzepaczką, gdy się zagotuje dodać, cały czas mieszając jajka i na koniec mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. Gdy masa się zagotuje i zgęstnieje wylać ja na część biszkoptu w blaszce, równo rozprowadzić po powierzchni.

DSC_0839Sposób przygotowania II masy i finał ciasta

Galaretki rozpuścić w wodzie, odczekać aż zaczną tężeć, wtedy szybko ubić śmietanę, wlać do  niej galaretki i całość wyłożyć na I  przestudzoną masę. Na to położyć drugą cześć biszkoptu, a na wierzch lukier we wzorki, jakie sobie wymyślicie – u mnie były esy-floresy 😉 , które ozdobiłam złotą posypką.

DSC_0842

DSC_0849

Smacznegooo! 🙂

You may also like

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *