Podobno wiosna ?! Termometr niekoniecznie o tym mówi… A u mnie znów świątecznie😊 Przed świętami czeka mnie znów służbowy, dwutygodniowy wyjazd, więc staram się już teraz jak najwięcej przekazać Wam przepisów Wielkanocnych. Dziś mazurek…dla leniuchów 😉 Niezwykle prosty, urokliwy i smaczny. Biała czekolada i mnóstwo bakalii to dobry pomysł.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g bakali do ciasta i 200g na wierzch, na czekoladę (suszona żurawina, kandyzowane wiśnie, skorka pomarańczowa i cytrynowa, morele migdały prażone i solone…kto lubi może dodać rodzynki)
- szczypta soli
Składniki na polewę:
- 160-200 g białej czekolady
- 4-6 łyżek śmietanki kulinarnej (dałam 12% -ową)
Sposób przygotowania:
Roztopić masło. W misce utrzeć jaja z cukrem, dodać sól. Wsypywać mąki z proszkiem i wlać gorący tłuszcz, cały czas mieszając. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą prostokątnej formy o wymiarach 25×40 cm. Na ciasto wysypać 200 g bakalii.
Piec 35 min. w 180 st.
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem śmietanki
i polać ciasto,
a na to wysypać znów bakalie.
Smacznegooo!:)