Masła smakowe: koperkowo – pieprzowe i szałwiowo – cytrynowe

Takie masełka smakowe nadają się do zwykłej codziennej kanapki, ale w związku z sezonem grillowym są świetne na taką grzaneczkę zrumienioną na grillu. Spróbujcie jeden i drugi sposób, a zobaczycie, że zwykła wędlina czy ser nabierze na kanapce nowego ciekawego smaku, a taka grzaneczka z grilla może okazać się smaczniejsza od niejednej zwykłej kiełbasy 🙂 Wszyscy już na pewno wielokrotnie próbowaliśmy masła czosnkowego czy ziołowego, więc dziś proponuję inne smaki.

DSC_0568

Składniki na masło koperkowo – pieprzowe:

  • pół kostki masła (mówię tu o tej kostce 250 gramowej, czyli jakieś ponad 12 dkg)
  • ½ pęczka koperku, same małe gałązki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Składniki na masło szałwiowo-cytrynowe:

  • pół kostki masła (mówię tu o tej kostce 250 gramowej, czyli jakieś ponad 12 dkg)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 8-10 listków świeżej szałwii (ja wzięłam z ogródka)

DSC_0545

DSC_0562

Sposób przygotowania masła koperkowo – pieprzowego:

Masło zmiękczyć, niekoniecznie rozpuszczać do płynnej konsystencji – musi być po prostu na tyle miękkie, żeby dało się łatwo zmieszać z dodatkami. Ja zrobiłam to w mikrofali przez jakieś 20 sekund. Do masła w misce dodać sól, pieprz i drobno pocięty koperek. Mieszałam mikserem…bo tak było wygodniej J.  Od razu przekładałam do silikonowej foremki z małymi wgłębieniami w okrągłym kształcie. Włożyć dosłownie na kilkanaście minut do zamrażarki i …gotowe. Jeśli nie macie takiej foremki, można masło włożyć do innego pojemnika.

Sposób przygotowania masła szałwiowo – cytrynowego

Początek przygotowania czyli rozpuszczenie masła – tak jak w poprzednim przepisie. Listki szałwii, bez ogonków drobno posiekać. Na patelnię włożyć łyżkę masła, na rozpuszczone masło wrzucić szałwię, podsmażać jakieś 5-7 sekund, żeby szałwia oddała swój aromat do tłuszczu. Wrzucić zawartość patelni do masła, dodać sól i sok z cytryny, wymieszać. Przekładać do foremek lub pojemników, schłodzić.

DSC_0563

DSC_0564

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *