Bez jaj na kilka sposobów święta wielkanocne nie mogą się obejść. Oprócz jaj w majonezie, jaj z różnymi pastami, faszerowanych, nadziewanych, schowanych w klopsie itd. warto spróbować właśnie tych marynowanych. Są lekko kwaskowe, trochę ziołowe – po prostu inne, nietuzinkowe. Próbujcie zatem 😉
Składniki:
- 6 jaj
- ¼ lub 1/3 szklanki octu spirytusowego 10% (zależy jak mocno octową zalewę lubicie)
- 1,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 listki laurowe
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 spore ząbki czosnku
- ½ niedużej cebuli
- ½ strąka suszonej ostrej papryczki
- kilka gałązek zielonej pietruszki i koperku
Sposób przygotowania:
Jaja ugotować na twardo, obrać i ułożyć w słoiku razem z czosnkiem, papryką i zieleniną (pietruszka, koperek).
W garnku zagotować wodę z octem i przyprawami. Przestudzoną zalewą zalać jaja w słoiku. Wstawić do lodówki – gotowe do spożycia są po 3-4 dniach, a przechowywać w lodówce można do miesiąca. Spożywać jako przekąskę.
Smacznegooo! 🙂