Mandarynkowa babka wielkanocna :)

Hej? Jeśli brakuje Wam jakiegoś pomysłu na babkę wielkanocną, to przestawiam bardzo prosty przepis na ciasto pachnące cytrusowo, a  dokładniej mandarynkami. Ciasto to daje wiele możliwości jeśli chodzi o użycie owoców, bo można np. wkroić jabłko czy gruszkę, dodać truskawki, śliwki, winogrona itd. Próbujcie więc, bo ciasto szybko znika ? Zauważcie też jak wiele daje zaprezentowanie ciasta, nawet przy użyciu roślinek z łąki.:)


Składniki:

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka mandarynek (+- 300g)
  • sok z jednej mandarynki
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Jajka ubić z cukrem, dodać jajka, dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek, olej, sok, sól. Ciasto wlać do niewielkiej blaszki w kształcie babki.

Na wierzchu ułożyć mandarynki wg własnego pomysłu.

Piec ok. 20-30 min. w piekarniku najpierw z podpiekaniem góra-dół, potem na ostatnie 15 min. z termoobiegiem, w temp. 180-190 st.

Po wyjęciu  z piekarnika i przestudzeniu odwrócić babkę do góry dnem,

posypać cukrem pudrem lub lukrem na bazie soku z mandarynki. Przystroić.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

2 komentarze

  1. Wygląda bardzo fajnie, zainspirowałaś mnie na święta 🙂
    Czy możesz proszę podać wymiary tej foremki? Wydaje się bardzo mała i (chyba) niska..?

    1. Hejka:) Cieszę się, że mój pomysł mógł być inspiracją:) Blaszka rzeczywiście niewielka, bo średnica 23 cm, a wysokość 4 cm. Ale zawsze można porcję podwoić i upiec w większej. Sorki, że tak późno odpisuję, ale wpadłam w wir świątecznych przygotowań. Wesołych Świąt i udanych wypieków 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *