Hej? Jeśli brakuje Wam jakiegoś pomysłu na babkę wielkanocną, to przestawiam bardzo prosty przepis na ciasto pachnące cytrusowo, a dokładniej mandarynkami. Ciasto to daje wiele możliwości jeśli chodzi o użycie owoców, bo można np. wkroić jabłko czy gruszkę, dodać truskawki, śliwki, winogrona itd. Próbujcie więc, bo ciasto szybko znika ? Zauważcie też jak wiele daje zaprezentowanie ciasta, nawet przy użyciu roślinek z łąki.:)
Składniki:
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka mandarynek (+- 300g)
- sok z jednej mandarynki
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, dodać jajka, dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek, olej, sok, sól. Ciasto wlać do niewielkiej blaszki w kształcie babki.
Na wierzchu ułożyć mandarynki wg własnego pomysłu.
Piec ok. 20-30 min. w piekarniku najpierw z podpiekaniem góra-dół, potem na ostatnie 15 min. z termoobiegiem, w temp. 180-190 st.
Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu odwrócić babkę do góry dnem,
posypać cukrem pudrem lub lukrem na bazie soku z mandarynki. Przystroić.
Smacznegooo! 🙂
2 komentarze
Wygląda bardzo fajnie, zainspirowałaś mnie na święta 🙂
Czy możesz proszę podać wymiary tej foremki? Wydaje się bardzo mała i (chyba) niska..?
Hejka:) Cieszę się, że mój pomysł mógł być inspiracją:) Blaszka rzeczywiście niewielka, bo średnica 23 cm, a wysokość 4 cm. Ale zawsze można porcję podwoić i upiec w większej. Sorki, że tak późno odpisuję, ale wpadłam w wir świątecznych przygotowań. Wesołych Świąt i udanych wypieków 🙂