Małe buraczki w oryginalnej zalewie

Dobry wieczór, Drodzy Państwo… – o rany jak sztywno zabrzmiało i nie pasuje do mnie w ogóle … No, ale chciałam spróbować… Proponuję ciąg dalszy przetworów, bo jeszcze na to pora.  Dzisiejsze buraczki robię od wielu, wielu lat, bo mają bardzo oryginalny smak – wystarczy spojrzeć na listę składników. Można ich używać w plasterkach jako surówka do obiadu, w całości jako dodatek do śniadania, nadają się na carpaccio z buraków. Pracy przy nich, wbrew pozorom, naprawdę niewiele, a zimą taki rarytasik przynieść ze spiżarni to czysta przyjemność 😊

DSC_0902

Składniki:

  • 3 kg małych buraków – użyłam podłużnych

 

Zalewa:

  • 2 szklanki octu ( spirytusowy 10%)
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pokruszonego liścia laurowego
  • 8-10 ziaren liścia laurowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżeczki goździków

Sposób przygotowania:

Buraki gotować 40 min., wyłączyć gaz i zostawić w garnku pod przykryciem do rana.  Buraki obrać,

DSC_0705ułożyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować i gotować ok. 5 min. Gorącą zalewą zalać buraki w słoikach i pasteryzować 5-10 min.

DSC_0716

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

2 komentarze

    1. Witam, witam 🙂 Ten gatunek buraczków cechuje piękna barwa, dlatego często właśnie ich używam do potraw. Zresztą ja bardzo lubię buraczki i wiem ile cudownych, zdrowych właściwości posiadają. Zachęcam do wypróbowania 🙂 Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *