Makowo – cytrynowy Mikołaj

Witam gorąco na moim blogu ? Kolejny świąteczny wpis. Tym razem połączyłam dwa smaki, tj. mak i cytrynę. Wydawać by się mogło, że tak na pierwszy rzut oka te smaki niekoniecznie mogą ze sobą współgrać. A tu miła niespodzianka – pasują do siebie idealnie ? I znów ciasto mało praco- i czasochłonne, więc można się łatwo z nim zaprzyjaźnić? Przepis wyciągnięty ze sterty wycinków i wydruków, która u mnie wciąż rośnie ? Zmieniłam, w zasadzie, tylko ilość cytryny i jest OK.


Składniki:

  • 250 g mąki
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny i skórka starta z jednej cytryny
  • 200 g cukru
  • 2 pełne łyżki maku (suchego)
  • szczypta kurkumy, dla koloru, opcjonalnie
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Dodać śmietanę i sok z cytryny ze skórką i rozmieszać trzepaczką.W misie miksera ubijać przez 5 min. jajka z cukrem i solą, dodać kurkumę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i suchy mak. Wymieszać. Stopniowo dodawać masło ze śmietaną.

Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 min. (do suchego patyczka).

U mnie była forma w kształcie Mikołaja, ciasto ozdobiła moja Marta używając pisaków z lukrem.

Można ciasto zrobić w keksówce  długości 20-24 cm. Można oprószyć cukrem pudrem albo dowolnie ozdobić.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *