Makowe dzwoneczki

      Ach witam, witam w przedświątecznym nastroju 😊 😊 Nie macie pojęcia jaki ogrom pomysłów i przepisów na potrawy świąteczne mam i chciałabym Wam przekazać…ale doba za krótka ☹Nie dość, że te dni jakieś krótkie, a czas „zapindala jak gupi”, to ja wymyślam sobie dodatkowe zajęcia, bo mnie nosi. Ręce bolą coraz bardziej, w głowie szumi, bo coś mi uciska w krzywym kręgosłupie szyjnym…itd. , a ja,  jak nie druciki, to wierszyki…jak nie ciasteczka, to półeczka…O matko jedyna !! Przeczytałam, to co napisałam, i za głowę się złapałam! Marudzę jak stara baba, bardzo stara  baba! 😉 No więc będzie nowy wstęp:

      Hejka! Przedświąteczne buziaczki ! 😊   Wierzę, że czujecie się równie znakomicie jak ja😊 Wszystko już przygotowane, posprzątane, narobione, więc jest super, a jeśli jeszcze okna brudne i prezentów nie ma  to też żaden problem. Na wszystko jest czas, nie ma się co denerwować. Trzeba korzystać z życia, nie śpieszyć się, spędzać dużo czasu na przyjemnościach, niczym się  nie przejmować, bo po co?.   W tak młodym wieku 😉, kiedy nic nam jeszcze nie dokucza😉 , to tylko uśmiech na dziobek i pieczemy ciasteczka 😊Ps. ciasteczka super chrupią i to też cieszy …

Składniki na ciasto kruche:

  • 3o dag mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 50 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 18 dag masła
  • 5 dag suchego maku

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka czekolady – 100 g ( ja użyłam gorzkiej)
  • 3-4 łyżki śmietanki 30
  • kolorowe posypki, jak kto woli 😉

Sposób przygotowania:

Masło pokroić na nieduże kawałki i razem z resztą składników  zagnieść ciasto kruche.

Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i chłodzić w lodówce 1,5- 2 godz.

Następnie odrywać po kawałku ciasta, żeby nie ogrzewać całości, i wałkować, podsypując mąką, na grubość  4-5 mm. Wykrawać foremką dzwoneczki,

układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odległości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.,  w ustawieniu góra-dół, przez 10-12 min., aż się lekko zrumienią (zależy od wielkości i grubości ciastek).

Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać górę wystudzonego  ciasteczka  w czekoladowej masie i posypać ozdobami.

Smacznego !!! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *