Ach witam, witam w przedświątecznym nastroju 😊 😊 Nie macie pojęcia jaki ogrom pomysłów i przepisów na potrawy świąteczne mam i chciałabym Wam przekazać…ale doba za krótka ☹Nie dość, że te dni jakieś krótkie, a czas „zapindala jak gupi”, to ja wymyślam sobie dodatkowe zajęcia, bo mnie nosi. Ręce bolą coraz bardziej, w głowie szumi, bo coś mi uciska w krzywym kręgosłupie szyjnym…itd. , a ja, jak nie druciki, to wierszyki…jak nie ciasteczka, to półeczka…O matko jedyna !! Przeczytałam, to co napisałam, i za głowę się złapałam! Marudzę jak stara baba, bardzo stara baba! 😉 No więc będzie nowy wstęp:
Hejka! Przedświąteczne buziaczki ! 😊 Wierzę, że czujecie się równie znakomicie jak ja😊 Wszystko już przygotowane, posprzątane, narobione, więc jest super, a jeśli jeszcze okna brudne i prezentów nie ma to też żaden problem. Na wszystko jest czas, nie ma się co denerwować. Trzeba korzystać z życia, nie śpieszyć się, spędzać dużo czasu na przyjemnościach, niczym się nie przejmować, bo po co?. W tak młodym wieku 😉, kiedy nic nam jeszcze nie dokucza😉 , to tylko uśmiech na dziobek i pieczemy ciasteczka 😊Ps. ciasteczka super chrupią i to też cieszy …
Składniki na ciasto kruche:
- 3o dag mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 50 dag cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 18 dag masła
- 5 dag suchego maku
Składniki na polewę:
- 1 tabliczka czekolady – 100 g ( ja użyłam gorzkiej)
- 3-4 łyżki śmietanki 30
- kolorowe posypki, jak kto woli 😉
Sposób przygotowania:
Masło pokroić na nieduże kawałki i razem z resztą składników zagnieść ciasto kruche.
Uformować kulę, zawinąć w folię lub woreczek i chłodzić w lodówce 1,5- 2 godz.
Następnie odrywać po kawałku ciasta, żeby nie ogrzewać całości, i wałkować, podsypując mąką, na grubość 4-5 mm. Wykrawać foremką dzwoneczki,
układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odległości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st., w ustawieniu góra-dół, przez 10-12 min., aż się lekko zrumienią (zależy od wielkości i grubości ciastek).
Czekoladę z dodatkiem śmietany rozpuścić w kąpieli wodnej, maczać górę wystudzonego ciasteczka w czekoladowej masie i posypać ozdobami.
Smacznego !!! 🙂