Łosoś na rukoli z sosem z anchois i kaparów, ozdobiony granatem

Dziś danie nadające się na uroczystą kolację (np. romantyczną…., we dwoje  😉 ), jednakże nie wymagające poświęcenia mu dużo czasu. Z tym czasem to jest tak jak z pojęciem np. piękna…. czyli jest względne. Ale przyjmijmy, że to ja uważam, że nie jest czasochłonne, zważywszy zwłaszcza na efekt, a Wy , kiedy już wypróbujecie – sami ocenicie. Ważne, żeby ryba była świeża i różowa, a rukola zielona i nie zwiędnięta, a granat dojrzały.

DSC_0932

Składniki:
• 2 kawałki łososia
• 1 szklanka śmietanki kulinarnej 12%
• 2 garści Rukoli
• 4 łyżki pestek z granata
• małe opakowanie tj. 2-3 łyżki anchois
• 2 łyżki kaparów
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy
• sól
• świeżo zmielony kolorowy pieprz

DSC_0922

DSC_0924

Sposób przygotowania:
Kawałki łososia przyprawić solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Odstawić rybę na jakieś 2-3 godziny. Do małego, ale dość wysokiego garnka wlać śmietankę, dodać anchois i kapary i wszystko zblenderować ( po to był wysoki garnek – żeby nie pryskało dookoła : ) na gładką masę i zagotować, ale gdy tylko zawrze wyłączyć gaz.
Przygotować pestki granatu tzn. przekroić owoc w poprzek i uderzając w tylna część wysypać perełki 😉
Na patelnię dać masło z olejem i usmażyć łososia, zaledwie po kilka minut z każdej strony, tak, żeby był różowy, ale nie surowy w środku.
Na talerz wyłożyć ukolę, na nią kawałki łososia. Polać wszystko sosem i posypać Pestami granatu.

DSC_0929

Smacznegooo ! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *