Łopatka na “dziko”, w chlebowym, razowym sosie – niczym dziczyzna ;)

Witam cieplutko ? Dzisiejsza propozycja to rewelka? Mięsko super soczyste, smaczek cudowny, lekko kwaśny, odpowiednio pikantny, leśny.  Wytrawność wina i octu została odpowiednio zbalansowana dodatkiem cukru, a pozostałe składniki podkreśliły ten  „dziki” smak. Jedząc tą potrawę ma się wrażenie, że to dziczyzna, dobrze zrobiona. Jest idealna jako obiad z dodatkiem kaszy, czy ziemniaków oraz pysznie smakuje na kanapce.

DSC_0066

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • 3 średnie cebule
  • 1 duża główka czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka octu jabłkowego (dałam domowej roboty)
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka czarnego pieprzu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka nasion jałowca
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 5 -8 kromek chleba razowego ( może być żytni)

DSC_0032

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, dobrze osuszyć i pokroić na kilka mniejszych części ( u mnie z tej wagi wyszło 8 kawałków) – lepiej i szybciej przejdą marynatą. Jałowiec rozkruszyć w moździerzu, wymieszać z resztą przypraw i dokładnie natrzeć mięso. Włożyć do naczynia (u mnie to było szklane do zapiekania) i zalać mieszanką wina i octu. Cebulę pokroić w piórka, lekko zgnieść w dłoniach,  a czosnek  w główce z łupiną w poprzek na pół i  wszystko wrzucić do marynaty. Całość zostawić na 24 godziny w lodówce.

DSC_0034Następnie piec  w nagrzanym do 180 st. piekarniku przez 1, 15 minut pod przykryciem. A kolejne piętnaście minut zapiekać bez pokrywki.

DSC_0056Cały sos z cebulą i ząbkami czosnku, wydłubanymi z główki, przelać do wyższego naczynia, dodać pokruszone kromki razowego chleba bez skórek

DSC_0058i zmiksować. Ilość dodanego chleba zależy od tego, jaką konsystencję sosu chcecie uzyskać.

DSC_0059

DSC_0072

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *