Lemoniada z rabarbarem, truskawkami, melisą cytrynową – na upały idealna :)

Hejka😊 Piję ziiimniastą lemoniadę i piszę przepis na nią. Inaczej dziś nie da rady. Gorąco wszystkim nam chyba doskwiera, więc trzeba sobie przygotować lemoniadkę. Nie podawałam dokładnych proporcji, ponieważ możecie je sobie dostosować do swoich gustów. Ja celowo nie robiłam słodkiego napoju, bo takim bym się nie napiła, więc u mnie były te pierwsze ilości w podanych składnikach.  Nie przerażajcie się , ten napój naprawdę robi się szybko…i znika z lodówki równie szybko 😉


Składniki:

  • 10 łodyg rabarbaru
  • 10-15 truskawek
  • 1 limonka
  • ½ cytryny
  • 15 listków melisy cytrynowej
  • 5-10 łyżek cukru (dałam trzcinowy)
  • 2 łyżki miodu (dałam borówkowy)
  • kostki lodu
  • woda, tyle na ile esencjonalną chcecie mieć lemoniadę

Sposób przygotowania:

Rabarbar pokroić w kostkę, dodać kilka plasterków limonki, kilka listków melisy, zagotować.. Gdy przestygnie, odcedzić,  dosłodzić miodem i cukrem, dodać resztę plastrów limonki, listków melisy, cytryny, truskawki pokrojone na ćwiartki. Przelać w dzbanki, wstawić do lodówki, podawać z dodatkiem lodu.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge