Gdybym miała więcej czasu to musiałabym szukać gdzieś po łąkach pokrzywy. A że nie zawsze go mam go tyle, żeby dopilnować, aby pokrzywy gdzieś na działce mi się nie pojawiły – nie musiałam prawie głównego składnika szukać – był niedaleko 😉 Pewnie się zdziwicie, że w zdrowym przepisie używam śmietany…Ja po prostu nie lubię twarogu z jogurtem, nie smakuje mi, chociaż próbowałam… Jeśli ktoś ma ochotę, może śmietanę zamienić na jogurt, albo zrobić pół na pół.
Składniki:
- kostka dobrego półtłustego twarogu
- garść świeżej pokrzywy
- śmietana
- sól
Przygotowanie:
Twarożek wymieszać ze śmietaną i solą przy pomocy widelca. Pokrzywy strzepnąć energicznie np. uderzając o brzeg zlewozmywaka – wtedy przestaną parzyć. Zerwać z młodziutkiej, majowej (najlepiej) pokrzywy listki i drobno posiekać. Dodać do twarogu, wymieszać. Jeść jako osobne danie lub na kanapce. Smacznegooo!