Leczo z pieczarkami.

            Ponownie witam Was😊 Tym razem leczo z dodatkiem pieczarek. Bardzo łatwa i smaczna potrawa i … trochę z przeglądu lodówki. Lubię leczo i to takie klasyczne i takie z dodatkami np. cukinii lub innych warzyw, czy w tym przypadku pieczarek.  Tym razem jest też trochę lightowe, bo mięskiem jest tu drób i to chyba z tej najlepszej części czyli uda kurczaka. Korzystajmy też z sezonowości warzyw, bo np. paprykę w tym czasie można dostać poniżej 3 zł za kilogram, a widziałam też taką za 1,50zł. I pamiętajcie, że papryka, nie traci swojej drogocennej witaminy C nawet po obróbce termicznej! No to do dzieła, póki czas 😊

DSC_0153

Składniki:

  • 1 kg papryki (u mnie była zielono-żółto-pomarańczowa)
  • 0,5 kg mięsa z uda kurczaka (kupiłam takie bez kości)
  • 0,5 kg pieczarek
  • 4 spore cebule
  • 3 duże pomidory (można sparzyć i obrać ze skórki)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej pięknie czerwonej-węgierskiej)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1,5 łyżki ostrego sosu pomidorowego (np. gruzińska Adżyka, Ajwar czy Sambal Oelek , u mnie była Adżyka tym razem)
  • 1 łyżka gęstej pasty pomidorowej
  • tłuszcz do smażenia- użyłam oleju rzepakowego

DSC_0135

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić w ćwierć plasterki, mięso w niedużą kostkę, pomidory podobnie, Paprykę i pieczarki pokroiłam w dosyć cienkie i niezbyt długie paseczki – Wy możecie tak jak lubicie.

DSC_0140Na rozgrzany tłuszcz wrzucić mięsko i smażyć do lekkiego zrumienia- drób nie potrzebuje dużo czasu aby być gotowy, ale nie wysuszony. Mięso zdjąć z patelni, wrzucić cebulę i lekko zeszklić, dodać pieczarki i paprykę, lekko poddusić, ale tak, żeby było czuć jędrność warzyw. Dodać znów mięso i pomidory. Gdy na patelni będzie zbyt sucho można dodać trochę wody lub rosołu. Dodać przyprawy i pasty pomidorowe. Wszystko zagotować i już 😊 Leczo dobre jest na przekąskę, na obiad i do podjadania, hihi 😉

DSC_0156

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *