Witam Was w ten wietrzny dzień 😊Jak samopoczucie? Proponuję dziś danie, które ułatwi nam zimą przygotowanie potrawy czy to na obiad, czy na śniadanie, czy na imprezę. Wystarczy ,w wersji light – podsmażyć pierś kurczaka lub indyka, w wersji dla nieliczących kalorii- boczek, dobrą kiełbasę, wędzoną wędlinę i dodać słoik leczo. Danie gotowe. A i roślinożercy też sobie dogodzą, kiedy tylko podgrzeją zawartość słoika 😉 Bardziej wytrawne, a jednocześnie zbliżone do węgierskiego leczo, będzie wtedy, kiedy użyjecie papryki zielonej. Niektórzy dodają też cukinię. No to co? Czas na paprykę – ma teraz dobra cenę 😊
Składniki:
- 4 kg papryki (może być jedno lub wielokolorowa)
- 4 kg pomidorów (najlepiej mięsistych)
- 2, 5 kg cebuli
- 1, 5 łyżki soli
- 1 łyżka pieprzu czarnego
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- olej do zeszklenie cebuli
Sposób przygotowania:
Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić na nieduże paski,
a pomidory i cebulę na ćwierć talarki.
Cebulę zeszklić na oleju,
dodać pomidory i paprykę, chwile podsmażyć, dodać jakieś pół litra wody i dusić aż warzywa będą zmiękną, ale tak, żeby papryka odrobinę chrupała – taka al dente ( wiecie już, że nie lubię paćki w takich potrawach 😉 ). Dodać przyprawy, zagotować i napełnić słoiczki. Pasteryzować małe słoiki, („dżemówki”) 10-12min, większe – 15-20.
Smacznegooo! 🙂