Leczo- przepis podstawowy

Witam Was w ten wietrzny dzień 😊Jak samopoczucie? Proponuję dziś danie, które ułatwi nam zimą przygotowanie potrawy czy to na obiad, czy na śniadanie, czy na imprezę. Wystarczy ,w wersji light – podsmażyć pierś kurczaka lub indyka, w wersji dla nieliczących kalorii- boczek, dobrą kiełbasę, wędzoną wędlinę  i dodać słoik leczo. Danie gotowe. A i roślinożercy też sobie dogodzą, kiedy tylko podgrzeją zawartość słoika 😉 Bardziej wytrawne, a jednocześnie zbliżone do węgierskiego leczo, będzie wtedy, kiedy użyjecie papryki zielonej. Niektórzy dodają też cukinię. No to co? Czas na paprykę – ma teraz dobra cenę 😊

Składniki:

  • 4 kg papryki (może być jedno lub wielokolorowa)
  • 4 kg pomidorów (najlepiej mięsistych)
  • 2, 5 kg cebuli
  • 1, 5 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • olej do zeszklenie cebuli

Sposób przygotowania:

Paprykę i pomidory umyć. Paprykę pokroić na nieduże paski,

a  pomidory i cebulę na ćwierć talarki.

Cebulę zeszklić na oleju,

dodać pomidory i paprykę, chwile podsmażyć, dodać jakieś pół litra wody i dusić aż warzywa będą zmiękną, ale tak, żeby papryka odrobinę chrupała – taka al dente ( wiecie już, że nie lubię paćki w takich potrawach 😉 ). Dodać przyprawy, zagotować i napełnić słoiczki. Pasteryzować małe słoiki, („dżemówki”) 10-12min, większe – 15-20.

Smacznegooo! 🙂

 

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge