Terrina z tuńczyka, która najbardziej smakuje schłodzona

Niezbyt lubię brać udział w pokazach garnków, odkurzaczy i innych „cudownych” przedmiotów 😉 Uważam, że ceny oferowane przez akwizytorów są gruuuubo zawyżone, a produkty niejednokrotnie wątpliwej jakości. Czasem się jednak skuszę i nawet coś sobie upatrzę i zakupię, ale za realną cenę i za realne właściwości. Taka już jestem…- trudno.Na jeden z tego typu pokazów udałam się i… nie żałuję. Moja imienniczka- gospodyni wieczoru, zaprosiła nas do swojej leśniczówki. Piękny dom w środku lasu, stary kaflowy piec, myśliwskie dodatki, stół pięknie nakryty… tak domowo, ciepło…tak jak lubię. I to właśnie na tym spotkaniu spróbowałam tego pasztetu – terriny i już wtedy wiedziałam, że zagości u mnie na dobre. Oczywiście wróciłam z przepisem…nie tylko na to danie . Dziękuję, p. Małgosiu .

Pasztet z tuńczyka

Składniki:

  • 3 puszki tuńczyka w kawałkach (ja dałam 2 w oleju i 1 w sosie własnym)
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 cebulka drobno posiekana
  • sok z połowy cytryny
  • 1 ubite na sztywno białko
  • ok. 120 ml rosołu drobiowego (lub warzywnego)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • mała puszka zielonego groszku
  • pieprz czarny
  • tabasco (niekoniecznie)
  • sos sojowy
  • szczypiorek,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Do miski wyłożyć tuńczyka,

DSC_1095

dodać cebulkę, sok z cytryny, masło, rozpuszczoną w rosołku żelatynę, groszek zielony, sos sojowy zamiast soli, pieprz czarny do smaku, (tabasco – jeśli ktoś ma ochotę), natkę pietruszki i trochę szczypiorku.

DSC_1100

Wszystko wymieszać, ale tak, żeby z kawałków tuńczyka nie zrobić totalnej miazgi ;). Na koniec dodać ubite białko i delikatnie wymieszać.

DSC_1102

Masę wyłożyć do kamionkowej (w moim przypadku) brytfanki i  (lub)do małych salaterek i wstawić do lodówki.

DSC_1105

DSC_1107

Nie będę ukrywać, że podżerałam, kiedy jeszcze nie była do końca zastygnięta 😉 Spróbujcie, może też zapałacie miłością..;)

Smacznegooo!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *