Laski Mikołaja z wanilią i kakao

W przedświąteczny czas radośnie witam Was ?Dziś będzie rozpusta ciasteczkowa i to w bardzo sympatycznej odsłonie. Będziemy robić laski dla Mikołaja – to bardzo odpowiedzialne zadanie? A tak na poważnie to super pomysł. Wygląda nietuzinkowo, a smak…Smak jest niesamowity! Prawdziwa wanilia wykonała swoje zadanie porządnie, a kakao podnosi walory smakowe i wizualne. Konsystencja…Jednocześnie krucha i wilgotna. Mistrzostwo łączenia smaków, doboru ciasta i kształtów ? Przepis widziałam a wielu portalach blogowych, ja skorzystałam z Rondel.pl

Składniki na ciasto kruche do ciasteczek waniliowych i kakaowych

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • szczypta soli

Ciasteczka waniliowe

  • 250 g mąki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Ciasteczka kakaowe

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

W mikserze zmiksować masło z cukrem i solą. Dodać 2 jajka i żółtko, dalej miksować.

W tym momencie zdarzyć się może, że masa się zważy czyli będzie wyglądała jak rozwarstwiona, ale tym się w ogóle nie martwcie, bo potem wszystko dojdzie do normy ? Ową masę podzielić na dwie części.

Do pierwszej dodać składniki z „Ciasteczek waniliowych” czyli mąkę i wanilię. Wymieszać w mikserze z końcówką do gęstych ciast i wyjąć na blat z mąką, chwilę wyrabiać (jakieś 20 sekund),dosypując mąkę w razie potrzeby. Ciasto będzie dosyć luźne. Zrobić z ciasta  kulę i włożyć do lodówki zawinięte w folię spożywczą, na ok.2 godziny. Analogicznie zrobić z ciastem kakaowym.

Następnie wyjąć ciasta z lodówki i oderwać kawałek ciasta waniliowego, zrobić wałeczek (mój miał średnicę 5-8 milimetrów, a długość 10-12 cm). Taki sam wałeczek zrobić z ciasta kakaowego. Do wałkowania wałeczków nie podsypujemy mąki.

Wałeczki owinąć wokół siebie i zlepić na końcach. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i  zawinąć jedną z końcówek, tak, żeby przypominała laskę.  Blaszkę z laskami schłodzić przez 15min. w lodówce. Piec przez 10 min. w piekarniku (grzanie góra-dół), nagrzanym do 180°. Po upieczeniu, ciastka delikatnie zdejmować z blachy. Przechowywać w zamkniętym pojemniku np.w puszcze. Zachowują świeżość przez kilka dni.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *