W przedświąteczny czas radośnie witam Was ?Dziś będzie rozpusta ciasteczkowa i to w bardzo sympatycznej odsłonie. Będziemy robić laski dla Mikołaja – to bardzo odpowiedzialne zadanie? A tak na poważnie to super pomysł. Wygląda nietuzinkowo, a smak…Smak jest niesamowity! Prawdziwa wanilia wykonała swoje zadanie porządnie, a kakao podnosi walory smakowe i wizualne. Konsystencja…Jednocześnie krucha i wilgotna. Mistrzostwo łączenia smaków, doboru ciasta i kształtów ? Przepis widziałam a wielu portalach blogowych, ja skorzystałam z Rondel.pl
Składniki na ciasto kruche do ciasteczek waniliowych i kakaowych
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- szczypta soli
Ciasteczka waniliowe
- 250 g mąki pszennej
- ziarenka z jednej laski wanilii
Ciasteczka kakaowe
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:
W mikserze zmiksować masło z cukrem i solą. Dodać 2 jajka i żółtko, dalej miksować.
W tym momencie zdarzyć się może, że masa się zważy czyli będzie wyglądała jak rozwarstwiona, ale tym się w ogóle nie martwcie, bo potem wszystko dojdzie do normy ? Ową masę podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać składniki z „Ciasteczek waniliowych” czyli mąkę i wanilię. Wymieszać w mikserze z końcówką do gęstych ciast i wyjąć na blat z mąką, chwilę wyrabiać (jakieś 20 sekund),dosypując mąkę w razie potrzeby. Ciasto będzie dosyć luźne. Zrobić z ciasta kulę i włożyć do lodówki zawinięte w folię spożywczą, na ok.2 godziny. Analogicznie zrobić z ciastem kakaowym.
Następnie wyjąć ciasta z lodówki i oderwać kawałek ciasta waniliowego, zrobić wałeczek (mój miał średnicę 5-8 milimetrów, a długość 10-12 cm). Taki sam wałeczek zrobić z ciasta kakaowego. Do wałkowania wałeczków nie podsypujemy mąki.
Wałeczki owinąć wokół siebie i zlepić na końcach. Kłaść na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia) i zawinąć jedną z końcówek, tak, żeby przypominała laskę. Blaszkę z laskami schłodzić przez 15min. w lodówce. Piec przez 10 min. w piekarniku (grzanie góra-dół), nagrzanym do 180°. Po upieczeniu, ciastka delikatnie zdejmować z blachy. Przechowywać w zamkniętym pojemniku np.w puszcze. Zachowują świeżość przez kilka dni.
Smacznegooo! 🙂