Kwiaty akacji w cieście naleśnikowym

   W ten deszczowy i burzowy dzień proponuję coś sezonowego i oryginalnego.W swoim przepisie użyłam do określenia głównego składnika potocznej  nazwy  „akacja” i gdybym użyła tu nazwy „ robinia” to nie koniecznie wiadomo by było o co chodzi, więc  jako ciekawostkę podaję kilka informacji o :

Robinia akacjowa – (Robinia pseudoacacia), pochodzi z Ameryki Północnej, należy do rodziny bobowatych, rozprzestrzeniła się na wszystkich kontynentach (oprócz Antarktydy), do Europy sprowadzona w 1601 roku jako drzewo ozdobne. Roślina nazywana miododajną – miód akacjowy. Kwiaty są surowcem zielarskim, zawierają  olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, sole mineralne. Wyciągów i naparów używa się w stanach zapalnych dróg moczowych, uszkodzeniu nerek przez trucizny,  przy niewydolności krążenia, dla pobudzenia trawienia, dla alergików.

DSC_0779

Składniki:

  • Kilka gałązek kwiatu akacji, zerwanego daleko od drogi

DSC_0772

Składniki na ciasto:

  • ½ szklanki mleka 2%
  • 1/2 szklanki mąki (czasem wychodzi troszkę więcej)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miski wlać mleko, dodać jajka , rozmieszać przy pomocy trzepaczki, dodać pozostałe składniki i wymieszać wszystko na gładką masę. Ma powstać konsystencja trochę rzadsza od śmietany.  Kwiaty akcji strzepać wcześniej nad zlewem i odłożyć na chwilę na papierowy ręcznik, żeby ewentualne owady mogły sobie wyjść 😉  gałązki moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanej patelni na lekko rumiany kolor. Najlepiej smakują na ciepło.

DSC_0770

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *