Krucho – drożdżowe ciacha z brzoskwiniami

Witam 😊 Sporo czasu minęło od ostatniego wpisu…Ale to dlatego, że sporo w życiu mi się …porobiło, a potem ta sytuacja z wirusem. Trochę mnie wszystko przytłoczyło, potrzebowałam chwili …oddechu. No ale, jak to się mówi, życie toczy się dalej. Wracam więc z nową energią i nowymi pomysłami. Święta niedaleko…jakie będą – nikt nie wie, ale trochę pomysłów wielkanocnych postaram się zaproponować. Chyba jeszcze nic krucho- drożdżowego Wam nie proponowałam, więc dziś jest ten pierwszy raz 😉 Bardzo smakowite ciacha, trochę wyrośnięte, trochę kruche, no i pyszna brzoskwinka – zachęcam bo pychotka. W proponowanym przeze mnie jajecznym  kształcie pasują do jajecznych świąt.  A jak Wam się podoba koszyczek, w którym podałam słodkości? Jest cudowny, przepiękny i zaczarowany ! Tak, jak zresztą inne koszyczki, które mam od Pani Agnieszki ze strony Rękodzieło – Chyrzyna, gdzie wszystko się zaczyna, i które Wam pokaże przy innych wpisach.  Wielkanoc się zbliża, koszyczki wielkanocne są piękne – a Panią Agnieszkę znajdziecie również w grupie „Wiejsko – Czarodziejsko 😊

Życzę Nam wszystkim wytrwałości w tym trudnym okresie oraz rozumnego i pełnego człowieczeństwa zachowania.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
  • 5 dag drożdży
  • ¼ kostki masła
  • ½ szklanki oleju
  • ½ szklanki cukru

Dodatkowo:

  • 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 jajo do smarowania na wierzchu

Polewa :

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie odcedzić na sicie i pokroić w ósemki.

Masło rozpuścić na wolnym ogniu, odstawić, dodać olej.  Mniej więcej połowę podanej ilości mleka lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jaja ubić mikserem z solą i cukrami, dodać gorące mleko, cały czas mieszając oraz połowę mąki. Wlać olej, dodać resztę mąki i mieszankę z drożdżami, które powinny podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat posypany sporą ilością mąki, szybko wyrobić, lekko w miarę potrzeby podsypując mąką – ciasto ma być dosyć miękkie, na pewno bardziej miękkie niż na ciasto drożdżowe czy pierogi.

Podzielić na równe kawałki – u mnie była to mała garsteczka. Uformować ciacha – okrągłe lub jajowate, takie jak ja zrobiłam. Górę ciastek posmarować rozbitym jajem i ułożyć kawałki brzoskwiń.

Piec w termoobiegu, w 180 st., przez 25 min – aż się lekko zrumienią.

Składniki polewy rozpuścić w rondlu i udekorować ciastka – ja zrobiłam cienkie roztrzepane paski.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *