Kruche ciastka z gorzką czekoladą… duuużo gorzkiej czekolady

Witam😊  Dzisiejsze słodkości śmiało mogłabym nazwać „ciastkami na chandrę”, ponieważ zawierają tak dużo gorzkiej czekolady, że po ich zjedzeniu humor i dobre samopoczucie powracają z prędkością światła 😉 Przygotowuje się je bardzo szybko i bardzo prosto, co też poprawia nastrój. Ponadto są rewelacyjnie kruche i apetycznie wyglądają. Świetnie nadają się do robienia z dziećmi, bo będzie przy tym mnóstwo zabawy. Zwłaszcza dla tych mam, które nie boją się umorusanych czekoladą maluchów, szafek, podłogi… 😉

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 jajo
  • 100 g masła (o pokojowej temperaturze)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady= 200g (u mnie miała ok 50 % kakao)
  • kilka kropli olejku rumowego lub 1-2 łyżki rumu

Sposób przygotowania: 

Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera. Dodać, dalej ucierając, jajko, sól,  mąkę z proszkiem i aromat. Czekolady posiekać na stolnicy, dużym nożem na niewielkie kawałki

i dodać do masy. Wymieszać już nie mikserem, tylko łyżką.

Nabierać łyżką porcję masy, formować w dłoniach kulki i spłaszczone układać na wyścielonej papierem do  pieczenia, blaszce, zostawiając  niewielkie odstępy.

Piec w 180 st. przez 15 -20 min, sprawdzać czy są już lekko rumiane i wtedy wyjmować.

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *