“Kozia broda” – wspaniały grzyb !

Cudowny grzyb! 😉 Niepowtarzalny smak i aromat! No i grzyb wyjątkowy, bo zupełnie niepodobny do grzybów, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Wygląda jak gąbka… wodorost,… rafa koralowa… Tylko jest jeden problem – bardzo rzadko można na niego trafić 🙁 Jeśli ktoś z mojego regionu zna miejsca, gdzie można go znaleźć – to poproszę o namiar 😉 Uwielbiam go pokrojonego na plastry i usmażonego na masełku, dodaję go również np. do jajecznicy, a zamarynowany jest rewelacyjny do „chińszczyzny”. Jeśli pierwszy raz chcecie się z nim zaprzyjaźnić to szczerze polecam wersję smażoną na masełku  i tylko z solą, bez przekombinowania – a zakochacie się w nim tak jak ja 😉 A Internet na to:

Właściwa nazwa tego grzyba to  szmaciak gałęzisty. W różnych regionach Polski  przybiera potoczne nazwy np.  siedzuń sosnowy, kozia broda, leśny kalafior, baranie rogi, kwoka, strzępulec  lub orysz. Ma fajny aromat, a smak trochę orzechowy.
Grzyb  jest pasożytem sosny, rozwijającym się na jego korzeniach lub ściętym pniu.
Ten niezwykle ciekawy okaz do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzenie  Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów spowodowało usunięcie go spod prawnej ochrony.

dsc_1016

Składniki:

  • „kozia broda”
  • masło klarowane do smażenia
  • sól do smaku

dsc_0955

Sposób przygotowania:

Grzyba oczyścić z igieł sosnowych, części roślinek, wydmuchać resztki piasku. Usmażyć do zrumienienia na masełku, a trwa to 3 minutki. Ot i cała filozofia 😉

dsc_1013

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge