Kotlety pieczone, z kaparami i pomidorami, na południową nutę, dietetyczne i zdrowe

     Witam się z Wami gorąco 😊 Propozycja dzisiejsza to lekkie i dietetyczne danie. Smak powstały z użytych dodatków i przypraw śmiało zwraca się  ku kuchni południowej – Włochy, Francja.  Kotlety są soczyste, apetycznie wyglądają no i sposób przygotowania dziecinnie prosty 😉 Wykorzystać można do obiadu i do kanapek.

DSC_0634

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego z fileta z piersi indyka (dobrej jakości)
  • 5 sporych kawałków suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka mąki krupczatki
  • 2 łyżki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • szczypta cukru (malutka, podkreśla południowy smak)

 

Sposób przygotowania:

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekane drobno pomidory i kapary, jajko, wodę, mąkę i przyprawy. DSC_0613Wszystko dobrze wymieszać. Formować kotlety – u mnie tym razem miały jajkowaty kształt. Ułożyć kotlety w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.

DSC_0614Piec w 180 st. w termoobiegu przez ok. 30 min.

DSC_0622

DSC_0637

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *