Korzenne ciasteczka z wyraźnie miętową nutą.

Hejka, hejka 😊 Tak jak co roku, nie daję rady, żeby pokazać Wam na blogu wszystkie pomysły świąteczne, które mam zaplanowane ☹ Bo jak zwykle brak mi czasu. Ale  pocieszam się faktem, że to co jeszcze po świętach proponuję, można przecież zrobić tak zwyczajnie, w karnawale, w sobotę, na spotkanie z przyjaciółmi… lub w następne święta.  Proponowałam Wam na blogu cudowne, mięciutkie pierniczki, długowieczne kamyczki, miodowe pałeczki, ciasteczka dla Mikołaja, świąteczne florentynki i nie pamiętam co jeszcze …W tym roku postawiłam na  korzenne ciasteczka z miętą. Zestaw smakowy i wonny bardzo interesujący, niecodzienny i chyba nie musi prosić, żeby go ktoś polubił 😉 Wykonanie nie jest czasochłonne i skomplikowane.

Składniki:

  • 330 g mąki
  • 130 g śmietany 18%
  • 150 g cukru (jeśli ktoś lubi słodziuchnę, to można dać 200 g)
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • szczypteczka soli

Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki likieru miętowego
  • 2 łyżki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Do misy w mikserze wrzucić jajko  z cukrem, chwilę pomiksować, a następnie dodać śmietanę z sodą, dalej miksując dodać resztę składników czyli kakao, przyprawę do piernika, likier, mąkę i sól.

Gdy masa będzie gładka formować  (rękami moczonymi w zimnej wodzie) kule wielkości sporej czereśni lub niewielkiego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo ciasteczka trochę rosną.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 10-12 min.

Składniki lukru wymieszać i dekorować przestudzone ciasteczka …na pewno ładniej niż ja  😉(bo w te klocki nie jestem dobra…jeszcze nie jestem 😉)

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *