Kopytka z dynią

Zwykłe kopytka, ale podrasowane dodatkiem pieczonej dyni sprawią, że  Wasz obiad już nie będzie taki zwyczajny. Kopytka są lekko żółciutkie, pulchne i smaczne. Mogą zastąpić ziemniaki do obiadu lub stanowić samodzielne danie np. podsmażone na masełku lub, zwyczajnie, polane zrumienioną bułką.

dsc_0060

Składniki:

  • 0,5 kg żółtej dyni
  • 750 g ziemniaków
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo

Sposób przygotowania:

Dynię pokroić na ćwiartki, obrać, skropić olejem i piec przez jakieś 20 minut. Przepis można podejrzeć we wpisie „Dynia pieczona”. Ziemniaki obrać i ugotować. Wszystko zmiksować blenderem.

dsc_0056Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Odrywać po kawałku, formować rulon wielkości ok. 1,5 – 2 cm, lekko spłaszczyć i nożem powyciskać skośne pasy na głębokość ok. 0,5 cm. Kroić pod kątem na kształt kopytka.

dsc_0058Wrzucać na wrzątek i gotować od wypłynięcia 1 minutę. Odcedzić na durszlaku, można spłukać pod bieżąca wodą, żeby się nie kleiły. Podawać np. z sosem gulaszowym, grzybowym lub podsmażyć na patelni.

dsc_0068

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *