Piękny sobotni dzień ? A ja nadal na „prochach” i zwolnieniu…i szykuje się jeszcze dłuższa kuracja – no cóż….czasem tak bywa ☹ I choć to psuje wiele moich planów i zamierzeń…to zdrowie ponad wszystko. Ale wracając do głównego tematu, to zachęcam Was dziś do ugotowania kompotu. Tak! Kompotu! Zwyczajnego, niemodnego, zapomnianego…ale za to zdrowego. Przyzwyczailiśmy się do kartonowych soków, bo to tanie, modne i wygodne…ale czy do końca wiemy co w nich jest…? A w naszym domowym kompociku to my decydujemy co się w nim znajdzie, to my miarkujemy i wybieramy cukier – to chyba dobrze, prawda? Rabarbar jest w smaku charakterystyczny – kwaśny i aromatyczny. Jabłka trochę go złagodziły. Razem stworzyły pyszny napój, przy niewielkim wkładzie składników i pracy.
Składniki:
- 5 łodyg rabarbaru
- 2 jabłka
- 4-5 łyżek cukru (dałam trzcinowy)
- 6 goździków
- 2-2,5 l wody
Sposób przygotowania:
Rabarbar obrać ze skórki (niekoniecznie), jabłka pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki. Wszystko wrzucić do sporego garnka, dodać goździki i zagotować. Dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Przecedzić i schłodzić w lodówce. Pić do obiadu i w chwili pragnienia ?
Smacznegooo! 🙂
4 komentarze
Uwielbiam kompot z rababrbaru, ale nie miałam przepisu 😀 podkradnę więc ten 🙂
Czasami dodaje tez rabarbar do jogurtowego ciasta – jest mega pyszne :))
Hejka:) To super. Nie wszyscy doceniają walory smakowe rabarbaru. Zaintrygował mnie rabarbar w cieście jogurtowym….Masz taki przepis u siebie? To chętnie skorzystam. Pozdrowionka 🙂
Mmm, muszę przetestować Twój przepis 🙂
Dzień doberek;) Samo zdrowie, super smakuje schłodzony na upalne dni. Smacznego i pozdrawiam:)