Kompot z rabarbaru i jabłek

Piękny  sobotni dzień ? A ja nadal na „prochach” i zwolnieniu…i szykuje się jeszcze dłuższa kuracja – no cóż….czasem tak bywa ☹ I choć  to psuje wiele moich planów i zamierzeń…to zdrowie ponad wszystko. Ale wracając do głównego tematu, to zachęcam Was dziś do ugotowania kompotu. Tak! Kompotu! Zwyczajnego, niemodnego, zapomnianego…ale za to zdrowego. Przyzwyczailiśmy się do kartonowych soków, bo to tanie, modne i wygodne…ale czy do końca wiemy co w nich jest…? A w naszym domowym kompociku to my decydujemy co się w nim znajdzie, to my miarkujemy i wybieramy cukier – to chyba dobrze, prawda? Rabarbar jest w smaku charakterystyczny – kwaśny i aromatyczny. Jabłka trochę go złagodziły. Razem stworzyły pyszny napój, przy niewielkim wkładzie składników i pracy.

DSC_0939

Składniki:

  • 5 łodyg rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 4-5 łyżek cukru (dałam trzcinowy)
  • 6 goździków
  • 2-2,5 l wody

DSC_0909

Sposób przygotowania:

Rabarbar obrać ze skórki (niekoniecznie), jabłka pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki. Wszystko wrzucić do sporego garnka, dodać  goździki i zagotować. Dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Przecedzić i  schłodzić w lodówce. Pić do obiadu i w chwili pragnienia ?

DSC_0937

Smacznegooo! 🙂

You may also like

4 komentarze

  1. Uwielbiam kompot z rababrbaru, ale nie miałam przepisu 😀 podkradnę więc ten 🙂
    Czasami dodaje tez rabarbar do jogurtowego ciasta – jest mega pyszne :))

    1. Hejka:) To super. Nie wszyscy doceniają walory smakowe rabarbaru. Zaintrygował mnie rabarbar w cieście jogurtowym….Masz taki przepis u siebie? To chętnie skorzystam. Pozdrowionka 🙂

    1. Dzień doberek;) Samo zdrowie, super smakuje schłodzony na upalne dni. Smacznego i pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *