Dzień dobry? Gdzieś tam już za zakrętem idą święta, a ponieważ zawsze w okresie przedświątecznym czas jakoś dziwnie się kurczy, postanowiłam pomału publikować pomysły właśnie Bożonarodzeniowe. Co Wy na to? Chyba dobrze zaplanować sobie potrawy już wcześniej i co nieco przygotować? U mnie już w zamrażarce są pierogi i uszka i super dobrze się z tym czuję?Dziś chciałabym Wam zaproponować krokiety, trochę inne niż te typowe. Postanowiłam je trochę ożywić i dodałam koloru. Jednocześnie odjęłam kaloryczności, bo nie panierowałam i nie obsmażałam w jajku i bułce, na tłuszczu. Farsz to kapusta kiszona z dodatkiem m.in. miodu. Nie tylko wyglądają apetycznie, ale i smak jest pierwszorzędny ? Macie dużo czasu – przetestujcie moją propozycję.
Składniki na naleśniki:
- 0,5 l mleka (miałam 2%)
- 2 szklanki mąki
- 2 jaja
- ½ -2/3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki oleju ( u mnie rzepakowy)
Naleśniki żółte:
- 2 łyżeczki kurkumy – dodać do 1/3 porcji podstawowego ciasta naleśnikowego
Naleśniki różowe:
- 2-3 łyżki kwasu buraczanego ( najlepiej domowego )
- 1-2 łyżki mąki
Naleśniki zielone:
- 2-3 łyżki posiekanego szpinaku ( wcześniej podduszonego na patelni, na maśle klarowanym)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka masła klarowanego
Nadzienie do naleśników:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 3 cebule
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1,5 łyżki miodu (dałam lipowy)
- 2 łyżki masła klarowanego
Dodatkowo:
Patelnia o śr. 12 cm (mała?)
Sposób przygotowania:
Kapusty nie płukać, chyba, że chcemy mieć słodki farsz, to wtedy nie ma sensu kupować ( czy dodawać swojej) kiszonej, tylko poszatkować słodką. Kapustę zalać szklanką wody, gotować 20 min., odcedzić i drobno poszatkować nożem.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na lekko rumiano.
Do cebuli dodać kapustę, pieprz i miód, chwile poddusić, wystudzić. Zrobić naleśniki. Do miski rozbić jaja, dodać sól, ubić trzepaczką. Dodać mleko, olej i mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem- konsystencja niezbyt gęstej śmietany. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać kurkumę, do 2 – kwas buraczany i mąkę,
do 3- szpinak skropiony sokiem z cytryny.
Po kolei smażyć kolorami naleśniki, nadziać farszem, zwinąć w rulony.
I gotowe ?Podawać z barszczem czerwonym do popicia.
Smacznegooo! 🙂