Kolorowe krokiety faszerowane kapustą z miodem- świątecznie i nie tylko.

Dzień dobry? Gdzieś tam już za zakrętem idą święta, a ponieważ zawsze w okresie przedświątecznym czas jakoś dziwnie się kurczy, postanowiłam pomału publikować pomysły właśnie Bożonarodzeniowe. Co Wy na to? Chyba dobrze zaplanować sobie potrawy już wcześniej i co nieco przygotować?  U mnie już w zamrażarce są pierogi i uszka  i super dobrze się z tym czuję?Dziś chciałabym Wam zaproponować krokiety, trochę inne niż te typowe. Postanowiłam je trochę ożywić i dodałam koloru. Jednocześnie odjęłam kaloryczności, bo nie panierowałam i nie obsmażałam w jajku i bułce, na tłuszczu. Farsz to kapusta kiszona z dodatkiem m.in. miodu.  Nie tylko wyglądają apetycznie, ale i smak jest pierwszorzędny ? Macie dużo czasu – przetestujcie moją propozycję.

Składniki na naleśniki:

  • 0,5 l mleka (miałam 2%)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jaja
  • ½ -2/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki oleju ( u mnie rzepakowy)

Naleśniki żółte:

  • 2 łyżeczki kurkumy – dodać do 1/3 porcji podstawowego ciasta naleśnikowego

Naleśniki różowe:

  • 2-3 łyżki kwasu buraczanego ( najlepiej domowego )
  • 1-2 łyżki mąki

Naleśniki zielone:

  • 2-3 łyżki posiekanego szpinaku ( wcześniej podduszonego na patelni, na maśle klarowanym)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka masła klarowanego

Nadzienie do naleśników:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki miodu (dałam lipowy)
  • 2 łyżki masła klarowanego

Dodatkowo:

Patelnia o śr. 12 cm (mała?)

Sposób przygotowania:

Kapusty nie płukać, chyba,  że chcemy mieć słodki farsz, to wtedy nie ma sensu kupować  ( czy dodawać swojej) kiszonej, tylko poszatkować słodką.  Kapustę  zalać szklanką wody, gotować 20 min., odcedzić i drobno poszatkować nożem.

Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na lekko rumiano.

Do cebuli dodać kapustę, pieprz i miód, chwile poddusić, wystudzić. Zrobić naleśniki.  Do miski rozbić jaja, dodać sól, ubić  trzepaczką. Dodać mleko, olej i mąkę, dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem- konsystencja niezbyt gęstej śmietany. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do 1 dodać kurkumę,  do 2 – kwas buraczany i mąkę,

do 3- szpinak  skropiony sokiem z cytryny.

Po kolei smażyć kolorami naleśniki, nadziać farszem, zwinąć w rulony.

I gotowe ?Podawać z barszczem czerwonym do popicia.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *