Klopsy: z jajkiem i białą kiełbasą…Wielkanocnie :)

Klops z jajkiem – kolejne danie nierozłącznie związane z Wielkanocą. Można je również piec nie tylko z tej okazji. Jest prostym do przygotowania, smacznym i ciekawie wyglądającym daniem.  Nie mogło go u mnie zabraknąć ?

DSC_0508

Składniki:

  • ½ kg mięsa z łopatki
  • 30 dag wołowiny
  • 2 małe cebule
  • 1 kajzerka – najlepiej czerstwa
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 -2 jajka (zależy od wielkości)

Do nadzienia:

  • 3 cienkie białe kiełbaski
  • 3 jaja ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano.  3 jajka  ugotować na twardo i obrać. Do mięsa dodać przyprawy, jaja i cebulę i dobrze wyrobić.

DSC_0464Mięso podzielić na pół. Z każdej części uformować w dłoniach prostokąt. Na jednym ułożyć  wzdłuż kiełbaski,

DSC_0468na drugim jaja – pokazałam na zdjęciu jak to zrobić.

DSC_0467Dokładnie zwinąć i uformować klopsy. Ułożyć je w foremkach keksowych

DSC_0469keksowych i piec 1 godz. w temper. 180 st.  Plastry pieczeni nadają się na kanapkę albo do obiadu. Dobre na ciepło i na zimno.

DSC_0507

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *