Klops z jajkiem – kolejne danie nierozłącznie związane z Wielkanocą. Można je również piec nie tylko z tej okazji. Jest prostym do przygotowania, smacznym i ciekawie wyglądającym daniem. Nie mogło go u mnie zabraknąć ?
Składniki:
- ½ kg mięsa z łopatki
- 30 dag wołowiny
- 2 małe cebule
- 1 kajzerka – najlepiej czerstwa
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 -2 jajka (zależy od wielkości)
Do nadzienia:
- 3 cienkie białe kiełbaski
- 3 jaja ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Mięso zmielić. Cebule pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. 3 jajka ugotować na twardo i obrać. Do mięsa dodać przyprawy, jaja i cebulę i dobrze wyrobić.
Mięso podzielić na pół. Z każdej części uformować w dłoniach prostokąt. Na jednym ułożyć wzdłuż kiełbaski,
na drugim jaja – pokazałam na zdjęciu jak to zrobić.
Dokładnie zwinąć i uformować klopsy. Ułożyć je w foremkach keksowych
keksowych i piec 1 godz. w temper. 180 st. Plastry pieczeni nadają się na kanapkę albo do obiadu. Dobre na ciepło i na zimno.
Smacznegooo! 🙂