Klops z kaszy gryczanej, twarogu, ziemniaków…

Hejka 😊 Trochę przerwy miałam, ale musiałam się zająć ogródkiem, posadziłam i posiałam pomidory, ogórki, paprykę, seler, por, cebulkę, sałatę, rzodkiewkę, groszek cukrowy itd. Uzupełniłam ogródek ziołowy – ale o tym już w innym wpisie 😊 Dziś propozycja wegetariańska i dla wielbicieli kaszy gryczanej. Proponuję klops z m.in. kaszą, twarogiem, ziemniakami, solidnie przyprawiony, no i oryginalny. Alternatywa dla klopsa z mięsa mielonego, która nawet trochę podobnie wygląda. Myślę, że warto spróbować 😊


Składniki:

  • 30 dag kaszy gryczanej (dałam paloną)
  • 1 szklanka mleka
  • 50 dag purée ziemniaczanego
  • 25 dag sera twarogowego (dałam półtłusty)
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1,5 łyżeczki pieprz czarnego
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

Kaszę wsypać do większego kubka lub miski, zalać wrzącym mlekiem i odstawić do czasu aż mleko wystygnie.

Do ugotowanych ziemniaków  dodać masło i zrobić  purée ziemniaczane.

Gdy trochę przestygnie, dodać twaróg, kaszę z mlekiem,  przyprawy oraz jajko i wyrobić, najlepiej rękoma. Uformować klopsa,

zawinąć w papier do pieczenia i piec w 200 st. przez 40-50 min.

Po upieczeniu odczekać aż trochę przestygnie i się dobrze zwiąże.

Kroić w plastry i podawać np. z sosem czosnkowym.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge