Klasyczny kotlet mielony

Kolejny słoneczny dzień i kolejna klasyczna potrawa – kotlet mielony. Pamiętacie kiedyś nierozłączny zestaw restauracyjny – mielony, ziemniaki i czerwone buraczki? Gościł na stałe w każdym menu przez wiele lat. Chyba się nim trochę znudziliśmy, świat zaoferował nam pizzę, kebaba, spaghetti itd….. Ale dlaczego czasem nie powrócić jak za dawnych lat… ?;) Prosty w przygotowaniu, można eksperymentować z dodatkami czy przyprawami no i w  końcu… smaczny ?

DSC_0727

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 niewielka czerstwa bułka
  • 1 mała cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia (użyłam rzepakowego)
  • mleko do namoczenia bułki

DSC_0724

Sposób przygotowania:

Cebulkę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na rumiano. Bułkę namoczyć w mleku. Do miski z mięsem dodać jajo, przyprawy, odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dobrze wszystko wyrobić.

DSC_0725Formować kotlety, panierować w tartej bułce

DSC_0726 i smażyć na złoty kolor. Tradycyjnie podaje się z ziemniakami i buraczkami, ale to nie reguła. Na zimno świetne do treściwej kanapki.

DSC_0731

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *