Kiszonki! Ach, kiszonki! Niezwykle zdrowe i smaczne. Kiszone warzywa.

Witam ponownie 😊  Kiszenie (inaczej fermentacja) to sposób znany od tysięcy lat. Taką metodą przedłużano świeżość żywności. Proces fermentacji odbywa się poprzez bakterie fermentacji mlekowej, zwane „bakteriami zdrowymi”. Znajdują się one w produktach mlecznych (kwaśne mleko, kefir, jogurt), a ich naturalnym środowiskiem są także warzywa i owoce czyli w późniejszym etapie kiszonki. Poczytałam sobie trochę o tym, posiadam również dwie super książki na ten temat (na fotografii) i wiem, że ja to będę robić, bo smakuje mi i jest na maxa zdrowe. Wymienię tu tylko kilka właściwości, po resztę zapraszam do lektury.  A więc: są łatwo przyswajalne i lekkostrawne, pomagają usuwać toksyny z organizmu, , zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy, zwiększają przyswajalność wapnia i żelaza, poprawiają odnowę flory bakteryjnej po zażywaniu antybiotyków,  zawierają błonnik, co poprawia przemianę materii, korzystnie działają na układ immunologiczny, poprawiają samopoczucie, obniżają poziom kwasu szczawiowego, korzystnie działają na układ pokarmowy, pomagają obniżać ciśnienie krwi, poziom cholesterolu…itd.  I drogie Panie…i Panowie! Zawierają przeciwutleniacze – zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się ! 😊 A ponadto:100 g kiszonego ogórka = 11 kcal, 5 łyżek kapusty kiszonej = dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Od kiedy pamiętam lubię, jem i kiszę ogórki i kapustę. A kisić można prawie wszystko.

W ubiegłym tygodniu wyjeżdżałam na kilka dni i nie chciałam, żeby przez ten czas coś mi się zmarnowało. Znalazłam na paterze i w lodówce lekko powiędnięte marchewki, kawałek papryki, cukinii, zaczętą kapustę, coś tam jeszcze dodałam i …zakisiłam. Po powrocie spróbowałam – przepychota!

Składniki:

  • 1, 20 kg cukinii ( z ogródka 😊)
  • 1,25 kapusty białej + 1 łyżeczka soli do ugniecenia
  • 2 małe papryki zielone ( z ogródka 😊)
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ogórki
  • 4 marchewki
  • garść pomidorków koktajlowych ( z ogródka😊)
  • 8-10 niedużych pomidorów zwykłych
  • 8-10 ząbków czosnku
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • zielone ziółka tj. gałązki rozmarynu (mało, bo tworzy goryczkę), tymianku, selera, pietruszki, lubczyka) – z ogródka 😊
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

Kapustę poszatkować i zgnieść rękoma z solą, odstawić na  ok. godzinę.

Cukinię, bo była już spora, podzielić na 4 części, obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić cieniutko.

Pozostałe warzywa  pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Pomidorki koktajlowe, te najmniejsze zostawiłam w całości. Marchewkę lepiej jest poszatkować na tarce jarzynowej – ja pokroiłam na cienkie plastry, ale teraz już wiem, że lepiej użyć tarki, bo to twarde warzywo, w porównaniu do innych.

Zioła porwać na mniejsze kawałki.

Wszystko razem wymieszać, dodać pieprz

i zapakować w naczynie gliniane lub słoiki.

U mnie był jeden spory gliniak z pokrywką  i korytkiem uszczelniany wodą oraz kilka słoików.

Zagotować wodę z solą, lekko przestudzić i zalać warzywa tak, aby woda je przykryła, tak jak kisimy ogórki.

Zostawić na kilka dni ( 3-5) w kuchni. Sprawdzać stan ukiszenie (znaczy próbować 😉). Gdy będzie już taki, jaki lubicie, wstawić wszystko do lodówki lub zimnej piwnicy. Zajadać do woli 😉

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge