Keks królewski- najlepszy!

Witam Was ze świątecznym pomysłem 😊 Zupełnie nie wiem jak do tego doszło?! Taki super przepis, na adnotacji  jest zapisane, że pierwszy raz robiłam to ciasto w 2006r.! A potem jeszcze wiele razy… A na blogu nie ma przepisu. To karygodne! Takie niedopatrzenie! Szybciutko więc naprawiam swój błąd i zachęcam do spróbowania tego keksa. Smak wydaje się zapewniać wszystkie doznania, jakich oczekujemy przy  jego jedzeniu. Również walory wizualne są na odpowiednim poziomie, struktura też jest właściwa. Jeśli chcecie to można trochę pomajstrować przy bakaliach, czyli dodać te, które lubicie.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 6 jajek
  • 20 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy (nie wanilinowy)
  • 30 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 15 dag wiśni kandyzowanych
  • 3 łyżki madery (wino portugalskie)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka starta z cytryny (dodaję czasem też skórkę z pomarańczy)
  • 15 dag rodzynek – u mnie żurawina, bo nie przepadam za rodzynkami
  • 2 łyżki pokruszonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Do masy dodawać po jednym jajku, dalej ucierając.

Dodać również wino. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać wymieszać z rodzynkami (żurawiną) i skórką cytrynową (i/lub pomarańczową). Do mąki dodać także grubo pokrojone wiśnie, sól i cynamon. Mąkę z dodatkami wymieszać z masą maślaną. Ciasto wyłożyć do blaszki keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą (papier do pieczenia też może być ;)).

Piec w 180°C przez ok. 40 min. (do suchego patyczka).

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *