Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami

Kiedy tylko pojawiła się w sklepach młoda kapusta od razu pomyślałam o kapuśniaku, takim z mnóstwem warzyw, zieleniny, z pomidorami.  Dzięki pomidorom zupa nabiera ciekawego smaku. Smakuje dorosłym i dzieciom. Niech Was nie dziwi cukier i ocet dodany do zupy, to też podkreśla smak.

DSC_0583

Składniki:

  • 2 l wody
  • grzbiet kaczki lub kurczaka (może być inna część rosołowa)
  • ½ średniej wielkości główki kapusty białej
  • 4-5 niedużych ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • kawałek selera
  • 5 cm pora
  • 3 liście laurowa
  • 2 płaskie łyżki jarzynki
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu (spirytusowy, 10%)
  • 2 łyżki śmietanki kulinarnej 12%
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki natki pietruszki do posypania

DSC_0572

Sposób przygotowania:

Nastawić w garnku wodę razem z grzbietem drobiowym. Gotować jakieś pół godziny, żeby smak się z niego dobrze  wygotował. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Marchewkę i pietruszkę podzielić na cztery i pokroić w plastry. Selera pokroić w plasterki, a potem w słupki. Pora poszatkować w kosteczkę, ziemniaki w większą kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce. Najpierw do wywaru wrzucić marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Po kilku minutach gotowania dodać kapustę i pora. Łącznie gotowanie warzyw trwa jakieś 15 min, zależy od kostki w jaką je pokroiliśmy, od tego czy to są młode warzywa, a w końcu od rodzaju garnka, w którym gotujemy. Trzeba po prostu próbować i pilnować, żeby nie rozgotowały się na papkę, bo to nie jest wtedy smaczne. Na koniec dodać pomidory, pastę pomidorową, cukier , ocet, śmietankę i czosnek. Tylko zagotować zupę, Już na talerzu posypać natką pietruszki.

DSC_0573

Smacznegooo ! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *