Kaczka z jabłkami – smaczna wersja:)

Kaczka z jabłkami… – jakże od lat kojarzy nam się z Wielkanocą. No więc uszanujmy tradycję i przygotujmy ją też i na tegoroczne święta. Dzisiejsza propozycja  zawiera trochę moich innowacji, ale uwierzcie mi, że ptaszysko 😉 smakuje wyśmienicie. Jabłuszka zakwasiłam trochę cytrusami, co jedynie podniosło walory smakowe, a mięsko piekłam długo w niewielkiej temperaturze, co spowodowało, że rozpływa się w ustach. Jestem zadowolona z efektu, jaki osiągnęłam 😊

DSC_0439

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze 2,7-3kg
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 spora pomarańcza
  • 2 średnie jabłka
  • ½ cytryny

DSC_0386

Sposób przygotowania:

Kaczkę dobrze osuszyć i natrzeć mieszanką przypraw, nie zapominając o przyprawieniu wnętrza.

DSC_0387Jabłka pokroić na 6-8 ćwiartek i potem na plasterki. Pomarańcze i cytrynę pokroić na plastry i obrać tak, żeby nie było części białej skórki, bo farsz będzie gorzki. Jednak dla smaczku zostawić 1 plaster pomarańczy i jeden cytryny ze skórką. Plastry pociąć na mniejsze kawałki, wymieszać

DSC_0388wymieszać i wpakować do wnętrza kaczki, a tym co zostanie obłożyć dookoła. Zostawić na 24-48 godzin w lodówce. Piec w zamkniętej brytfance, w 180 st., z termoobiegiem przez 3  godz. a potem w 90 st. przez kolejne 3.

DSC_0433

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *