Hejka?Walentynki minęły, a u mnie serduszkowe ciasto. Ale to nie szkodzi- kochać trzeba cały rok ? A poza tym już niedługo Wielkanoc i przepis można wykorzystać na babkę wielkanocną. Jest wilgotna, dzięki temu, że ma w składzie olej i jogurt i sporo gruszek, które fajnie komponują się z rumem (aromat rumowy). Proste ciasto, ale warte wypróbowania ?
Składniki:
- 3 szklanki mąki + 3 łyżki do posypania gruszek
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 gruszek ( ja miałam średniej wielkości)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki rumu lub aromat rumowy
- kolorowe bezy (kilka) do ozdoby
Sposób przygotowania:
Jaja ubić z cukrem i powoli dodawać resztę składników, cały czas ubijając mikserem. Gruszki pokroić na ósemki i pozbyć się gniazdek nasiennych. Owoce wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały i posypać mąką. ¼ – 1/3 ciasta wylać na dno foremki – ja miałam w kształcie serca, z odpinanymi brzegami. Dno blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia i spięłam, żeby było szczelne i ciasto nie wypłynęło.
Na ciasto wyłożyć gruszki (sposób pokazany na fotografii)
i zalać resztą ciasta.
Piec 45-50 min. w 180 st., termoobieg.
Ozdobić dowolnie – ja starkowałam na wierzch różowe bezy.
Smacznegooo! 🙂