Jogurtowa baba z gruszkami

Hejka?Walentynki minęły, a u mnie serduszkowe ciasto. Ale to nie szkodzi- kochać trzeba cały rok ?  A poza tym już niedługo Wielkanoc i przepis można wykorzystać na babkę wielkanocną. Jest wilgotna, dzięki temu, że ma w składzie olej i jogurt i sporo gruszek, które fajnie komponują się z rumem (aromat rumowy).  Proste ciasto, ale warte wypróbowania ?

Składniki:

  • 3 szklanki mąki + 3 łyżki do posypania gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 gruszek ( ja miałam średniej wielkości)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki rumu lub aromat rumowy
  • kolorowe bezy (kilka) do ozdoby

Sposób przygotowania:

Jaja ubić z cukrem i powoli dodawać resztę składników, cały czas ubijając mikserem. Gruszki pokroić na ósemki i pozbyć się gniazdek nasiennych. Owoce wymieszać z sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały i posypać mąką. ¼ – 1/3 ciasta wylać na dno foremki – ja miałam w kształcie serca, z odpinanymi brzegami. Dno blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia i spięłam, żeby było szczelne i ciasto nie wypłynęło.

Na ciasto wyłożyć gruszki (sposób pokazany na fotografii)

i zalać resztą ciasta.

Piec 45-50 min. w 180 st., termoobieg.

Ozdobić dowolnie – ja starkowałam  na wierzch różowe bezy.

 

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *