Jajko z buraczaną mozzarellą :)

      To znowu ja 😉 I znowu pomysł, tym razem na jajka. Nie wiem skąd mi to przyszło do głowy, ale znów wyszło dobrze, nawet bardzo dobrze 😊 Kolorowe i oryginalne w smaku jajko z dodatkiem mozzarelli,  nasączonej i zabarwionej burakiem, a dokładniej kwasem buraczanym. Wyszedł kwaśno- słodko i lekko pikantny smak sera, co w połączeniu z jajem w majonezie daje ciekawe doznania smakowe. Pieprz lekko zaostrza gamę smakową….zresztą, nie ma co się rozpisywać-zróbcie, a sami doznacie nowych smaków 😊


Składniki:

(nie podaję konkretnie ilości składników, bo akurat przy tym przepisie wszystko zależy od tego ile użyjecie jajek, jak dużo lubicie majonezu, jak bardzo chcecie jajko posypać serem czy jak dużo pieprzu chcecie dodać…)

  • jaja ugotowane i obrane
  • sok (kwas buraczany)
  • mozzarella ( pakowana w kostce lub na wagę- poprosić o plastry, taka do zapiekania)
  • majonez
  • sól
  • zielone kiełki ( u mnie były kiełki koniczyny)
  • czarny pieprz (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jaja przeciąć na podłużne połówki.

Mozzarellę pokroić w cieniutkie paseczki, takie, żeby się nie łamały.

Do miseczki wlać kwas buraczany i wrzucić do niego ser.

Odczekać ok. 15-25 min., aż ser się zabarwi na różowo od buraków i odcedzić.

Jaja posolić, posmarować majonezem, ułożyć na nich roztrzepane, zabarwione paski mozzarelli.  Można dodać świeżo zmielony czarny pieprz. Jaja ułożyć np. na zielonych kiełkach.

Smacznegooo!

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge