Imprezowe skrzydełka z cytryną, goździkami i miodem – paluchy lizać ;)

Hejo! 😊 Oryginalne skrzydełka na imprezką jak znalazł.  Potrawa, przy jedzeniu której, można i  nawet należy się ubrudzić. Są różne szkoły mówiące o tym jak jeść drób.  Podobno w restauracjach należy jeść nożem i widelcem, chyba że kelner poda miseczkę z wodą i serwetki. Ale takie domowe wcinanie skrzydełek – to tylko paluchami 😉 Jeśli chodzi o przepis, to podejrzałam go w jednym z wielu programów kulinarnych w tv. I w sumie to na początku nic nowego tam nie zobaczyłam, ale potem połączenie przypraw mnie zaintrygowało, no i zrobiłam, zjadłam, smakowało bardzo, więc i Wam polecam.


Składniki:

  • 0,5 kg skrzydełek (tak na próbę wzięłam, Wy możecie więcej, zwiększcie tylko przyprawy i dodatki ;))
  • 1 spora łyżeczka soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 8-10 goździków
  • 2 łyżki miodu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka posolić i odłożyć na 1 godzinę do lodówki. Osuszyć je potem, bo po soli puszczą trochę wody. Smażyć w głębokim oleju po 3- 4 min., aż się lekko zarumienią z obu stron.

Osuszyć na ręczniku papierowym.

Przygotować glazurę z  cytryny, startych w moździerzu goździków i miodu.

Skrzydełka ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, bo glazura zawiera miód i będzie się karmelizować na blaszce, a potem współczuje mycia 😉 Skrzydełka posmarować glazurą, piec  w piekarniku, na funkcji grill, w 200st., przez 8-10 min, polewać od czasu do czasu pozostałą glazurą.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge