? to znów ja i kolejny przepis z użyciem białej kiełbasy. Tym razem będzie to gulasz, w którego składzie, oprócz bohaterki – białej kiełbasy, znalazły się papryki, których obecność nadała ciekawego smaku. A to wszystko połączył sos z chrzanem i cytryną, podkręcony cukrem i kolendrą. Jest to kolejny nowy smaczek, który Wam przekazuję, blisko powiązany ze smakami Wielkanocy. Mnie naprawdę bardzo podeszło to danie:)
Składniki:
- 2 białe kiełbasy ( oczywiście jeśli użyjecie więcej, resztę składników też stosownie zwiększcie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3-4 łyżeczki chrzanu (poszłam na łatwiznę i dałam ze słoiczka ?)
- 1 łyżka mąki
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta soli
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- świeża kolendra
- woda od parzenia kiełbasy
Sposób przygotowania:
Kiełbasę sparzyć ok. 10-15 min. Wyjąć z wody (wody nie wylewać), obrać ze skóry i pociąć na plasterki.
Papryki pokroić w cienkie paseczki.
Kiełbasę lekko zrumienić na patelni, dodać papryczki, smażyć aż papryka troszkę zmięknie, ale będzie jeszcze chrupać (wiecie, że nie lubię rozgotowanych na miazgę warzyw ? ).
Na patelnię wsypać mąkę, chwilę zamieszać, zalać wodą od parzenia kiełbasy (taki rodzaj zasmażki, wody dajecie tyle – jak gęsty chcecie mieć sos). Dodać chrzan i resztę przypraw.
Już na talerzu posypać świeżą kolendrą. Najlepiej smakuje na ciepło.
Smacznegooo!:)