Gulasz z białą kiełbasą w sosie chrzanowo- cytrynowym z kolendrą

     ? to znów ja i kolejny przepis z użyciem białej kiełbasy. Tym razem będzie to gulasz, w którego składzie, oprócz bohaterki – białej kiełbasy, znalazły się papryki, których obecność nadała ciekawego smaku. A to wszystko połączył sos z chrzanem i cytryną, podkręcony cukrem i kolendrą. Jest to kolejny nowy smaczek, który Wam przekazuję, blisko powiązany ze smakami Wielkanocy. Mnie naprawdę bardzo podeszło to danie:)


Składniki:

  • 2 białe kiełbasy ( oczywiście jeśli użyjecie więcej, resztę składników też stosownie zwiększcie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżeczki chrzanu (poszłam na łatwiznę i dałam ze słoiczka ?)
  • 1 łyżka mąki
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • ½ papryki zielonej
  • ½ papryki żółtej
  • świeża kolendra
  • woda od parzenia kiełbasy

Sposób przygotowania:

Kiełbasę sparzyć ok. 10-15 min. Wyjąć z wody (wody nie wylewać), obrać ze skóry i pociąć na plasterki.

Papryki pokroić w cienkie paseczki.

Kiełbasę lekko zrumienić na patelni, dodać papryczki, smażyć aż papryka troszkę zmięknie, ale będzie jeszcze  chrupać (wiecie, że nie lubię rozgotowanych na miazgę warzyw ? ).

Na patelnię wsypać mąkę, chwilę zamieszać, zalać wodą od parzenia kiełbasy (taki rodzaj zasmażki, wody dajecie tyle – jak gęsty chcecie mieć sos). Dodać chrzan i resztę przypraw.

Już na talerzu posypać świeżą kolendrą. Najlepiej smakuje na ciepło.

Smacznegooo!:)

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *