Grzybki w pomidorach

Grzechem i wielkim niedopatrzeniem byłoby, abym w tym momencie nie podała jakiegoś przepisu na grzyby. Ne wiem, jak w innych rejonach Polski, ale w lubuskim grzyby obrodziły niesamowicie. Wystarczy godzinka w lesie, aby uzbierać cały kosz grzybów. I to wszelakich grzybów – podgrzybki, prawdziwki, kurki, maślaki, kozaki…I co dalej kiedy już nasuszyliśmy, zamarynowaliśmy, była zupka i sos grzybowy? Proponuję przekąskę w słoiku o  nieco oryginalnym smaku. Fajnie współgrają lekko kwaśne pomidory, zeszklona cebulka i uraczone 😉 pieprzem grzyby. Można  grzybki w pomidorach podawać jako samą przystawkę, albo jako dodatek do potraw mięsnych czy nawet rybnych. Z przepisu korzystam już bardzo wiele lat i mam nadzieje, że trafi również do Waszych spiżarek 😊

DSC_0816

Składniki:

  • 2 kg mieszanych grzybów
  • 8 niewielkich cebul
  • 2 łyżeczki przyprawy typu jarzynka
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 220 ml koncentratu pomidorowego

DSC_0793

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki (takie na kęs). Zagotować w wodzie zlać na durszlak i spłukać – pozbędziemy się wtedy szumowin i tego czego nie udało nam się oczyścić. Następnie grzyby ugotować przez 20 min. i odcedzić.

DSC_0804Cebulę pokroić w plasterki lub półplasterki, zeszklić na oleju i dodać do grzybów.

DSC_0803Przyprawić pieprzem i dodać pastę pomidorową.

DSC_0806Wszystko wymieszać i napełnić słoiczki. Pasteryzować 15-20 min.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

4 komentarze

    1. Cześć 🙂 Mam nadzieję, ze u Ciebie też grzyby obrodziły i będziesz mogła spróbować tego przepisu…a warto. Pozdrowionka:)

    1. Witam 🙂 Zawsze robiłam przepis z grzybami świeżymi, ale kto wie… Pomysł na suszone może okazać się ciekawym, nowym przepisem. Oczywiście użyłabym grzybki suszone namoczone, podgotowane i pokrojone 😉 Jeśli spróbujesz i okaże się to ciekawe, to oczywiście proszę o informację. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *