Galaretka ze śliwek o genialnym smaku i barwie

Dobry wieczór Państwu 😊 😉Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam robić przetwory! 😊 A najbardziej jak już staną w spiżarni na półce, a ja patrzę i sama do siebie się uśmiecham, dumna i szczęśliwa. To dobrze. Człowiek powinien umieć cieszyć się małymi rzeczami, to przydatna umiejętność w życiu. Obiecuję Wam zdjęcie mojej spiżarni, zamieszczę go w kategorii „ Sekrety mojej kuchni”. Już niebawem… Spodoba Wam się 😊 A teraz do rzeczy. Ze śliwek zawsze muszę mieć powidła. Robię też sosy śliwkowe, takie do sera czy mięsa. Nutella ze śliwek też powinna być w spiżarni, no i oczywiście śliwki na ciasto, takie w połówkach i śliwki suszone. A teraz przeszedł mi do głowy pomysł na galaretkę ze śliwek. Zrobiłam tak na próbę, z 1 kg, i to ze śliwek, które wyglądają jak węgierki – mutanty, bo takie akurat miałam i wołały o pomoc 😉 Usiłowałam znaleźć nazwę tych śliwek w Internecie, ale utkwiłam w różnorodności i ilości gatunków. Może Wy wiecie, to dajcie „znaka” , ok? Jeżeli chodzi o walory, to oprócz smaku mają …odlotowy kolor, intensywny, piękny, nietuzinkowy. Spróbujcie 😊

Składniki:

  • 1 kg śliwek („węgierki- olbrzymy” 😉), wyszło 20 szt.
  • cukier żelujący lub żelfix – zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu (jeśli chcecie słodsze to cukier żelujący, jeśli mniej słodkie – żelfix)
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Śliwki przekroić wzdłuż i wypestkować.

Do garnka wlać niecałą szklankę wody, wrzucić owoce i gotować aż miąższ będzie miękki – ok pół godziny. Śliwki wykładać porcjami na nylonowe sito i przecierać przy pomocy kuli do ucierania ciast w makutrze.

Pozbędziemy się w ten sposób skórek. Do powstałej masy dodać sok z cytryny i środek żelujący.

Gotować tyle czasu, ile jest podane w przepisie na opakowaniu , to jest zazwyczaj kilka minut ( bo to zależy jakiego użyjecie środka).

Pasteryzować w słoiczkach, najlepiej niewielkich przez 10 min.

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge