Cudowny dzień spędzony z przyjaciółką nad jeziorkiem 😊 Kąpiele słoneczne i wodne. Wyczerpująca gra w plażowe rakietki i trochę ostrzenia ozorka 😉 Jakże to relaksuje – takie nic nierobienie 😊Dziś proponuję jeden z moich ulubionych słodkich przetworów – cudną galaretkę porzeczkową. Mimo dużej ilości cukru czuć konkretny smak porzeczki…. a ta konsystencja – niebo…. Uwielbiam kanapkę na świeżym pieczywie, plaster twarogu i na to galaretka, a do popicia ineczka z mleczkiem. Jeśli tego jeszcze nie wypróbowaliście – to żałujcie 😉 Ale macie jeszcze szanse…😉 😊
Składniki:
- 1 kg czarnej porzeczki
- 1 kg cukru
Sposób przygotowania:
Porzeczki na cały dzień zasypać cukrem.
Garnek z grubym dnem postawić na ogniu; dobrze jest podłożyć podkładkę do gotowania. Gotować aż cukier się rozpuści i parę minut od czasu zagotowania – od czasu do czasu mieszając. Można użyć sokownika. Zagotowaną masę partiami wykładać na sito nylonowe i przecierać używając gałki do ciasta.
Gotową masę wlać do słoiczków i pasteryzować przez 5 min.
Smacznego! 🙂