Francuskie łódeczki przycumowały…czyli nieziemskie paszteciki ;) :)

       Witam😊 To Was zachwyci! Naprawdę! Świetne danie na imprezy, na obiad, przekąskę. Przede wszystkim jest totalnie smakowite. Poza tym efektownie wygląda. Ponadto  daje szerokie pole wyobraźni, a jeszcze na dodatek całkiem proste w przygotowaniu.  Jakbym zobaczyła zdjęcie i przeczytała ten wstęp – na Waszym miejscu nie zastanawiałabym się 5 minut. Przepis podpatrzyłam w  „Kuchennych Inspiracjach  Siostry Marii”, jednej z książek z tej serii. No i co teraz napiszę? No oczywiście, jak zwykle, trochę zmodyfikowałam😉 Użyłam farszu sporo innego niż w oryginale, chociaż sądzę, że ten z przepisu też byłby  bardzo dobry. A to pole wyobraźni, o którym pisałam , dotyczy przede wszystkim farszu, bo można go zrobić np. ze szpinaku, łososia, fety, szynki, tuńczyka, pieczarek, kapusty …w przeróżnych kombinacjach. No i już do roboty 😉

DSC_0421

Składniki:

  • 05 kg mięsa mielonego, najlepiej drobiowego ( ja dałam indycze)
  • 2 łyżki suszonych pomidorów ( jak ktoś lubi można troszkę więcej)
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej ( w ładnym kolorze0
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ( najlepiej świeżo mielonego0
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • olej do smażenia ( ja użyłam tego od suszonych pomidorów)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka gałązek natki i koperku

DSC_0398

Dodatkowo:

  • okrągła blaszka o średnicy 21 cm, z odpinanymi brzegami (tortownica, blaszka do tarty- u mnie)
  • szklanka, literatka o średnicy mniej więcej 6-7 cm
  • papier do pieczenia

DSC_0403

Sposób przygotowania:

Cebulę i pomidory drobno pokroić,  czosnek zetrzeć na tarce, koperek poszatkować.

DSC_0402Na patelni podsmażyć cebulę na lekko rumiano, dodać mięso, pomidory, przyprawy, chwilę podsmażyć, na koniec dodać czosnek i koperek.

DSC_0404Gdy masa przestygnie, dobrze ją  wymieszać z roztrzepanym jajkiem.

DSC_0407Ciasto francuskie wcześniej odmrozić, wykroić z niego kółka.  Resztę ciasta zagnieść, rozwałkować, wykrawać koła i nadziewać.

DSC_0411Na środek każdego kłaść łyżeczkę farszu, brzegi zacząć  zwijać tak jak do pierogów, ale tylko po centymetrze ( na palca, od dołu), reszta zostaje otwarta – wygląda jak łódka.

DSC_0415Takie łódki układać jedna obok drugiej w blaszce wyłożonej papierem Widzicie, że sobie  odrysowałam okrąg na papierze 😉

DSC_0413Piec w 200 st. przez pół godziny i jeszcze 5-8 min. w termoobiegu z podpiekaniem od góry.

DSC_0418Gotowe…ciasto (?) zsunąć z blaszki, posypać kawałkami listków pietruszki, odrywać łódeczki i słodko szamać 😉

DSC_0428Smakuje na ciepło, ale zimne też jest fajne. Można podawać do barszczu czerwonego. Gdy Wam zostanie farsz, dodajcie trochę np. jogurtu i  wykorzystajcie go  do makaronu. Pysznie smakuje – wypróbowałam 😉

DSC_0433

Smacznegooo! 🙂

 

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *