Witam 😊 Dawno już nie było rybki… a rybka zdrowa jest…oj jak zdrowa. I jeść ją trzeba… oj trzeba… chociaż raz w tygodniu. Ma zdrowe tłuszcze i dobrze działa na funkcjonowanie naszego mózgu. I już…tyle powinno wystarczyć na zachętę 😉 Dla przypomnienia: nieskomplikowany, prosty i szybki przepis też jest smaczny. Rybka jest cudnie chrupiąca (ciecierzyca miała na to znaczny i niepowtarzalny wpływ), apetycznie wygląda ( cudowna czerwień papryki) i dobrze smakuje😊
Składniki:
- 2 niewielkie dorsze
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżka hiszpańskiej papryki słodkiej
- kilka łyżek gotowego panieru z ciecierzycy
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2-3 łyżki twardego sera żółtego startego na drobnych oczkach
- olej do smażenia ( u mnie rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Dorsze wyfiletować ostrym, giętkim nożem.
Suche składniki panierki tj. sól, pieprz, paprykę, ser i panier z ciecierzycy wymieszać w jednym naczyniu. W drugim roztrzepać jajko i mleko. Filety moczyć w jajku z mlekiem, potem obtoczyć w panierce z przyprawami i serem
serem i smażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem.
Podawać np. z frytkami.
Smacznegooo! 🙂