Filety z dorsza w hiszpańskiej papryce, z serem

     Witam 😊  Dawno już nie było rybki… a rybka zdrowa jest…oj jak zdrowa. I jeść ją trzeba… oj trzeba… chociaż raz w tygodniu. Ma zdrowe tłuszcze i dobrze działa na funkcjonowanie naszego mózgu.  I już…tyle powinno wystarczyć na zachętę 😉 Dla przypomnienia: nieskomplikowany, prosty i szybki przepis też jest smaczny.  Rybka jest cudnie chrupiąca (ciecierzyca miała na to znaczny i niepowtarzalny wpływ), apetycznie wygląda ( cudowna czerwień papryki) i dobrze smakuje😊

DSC_0730

Składniki:

  • 2 niewielkie dorsze
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżka hiszpańskiej papryki słodkiej
  • kilka łyżek gotowego panieru z ciecierzycy
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2-3 łyżki twardego sera żółtego startego na drobnych oczkach
  • olej do smażenia ( u mnie rzepakowy)

DSC_0704

Sposób przygotowania:

Dorsze wyfiletować ostrym, giętkim nożem.

DSC_0703 Suche składniki panierki tj. sól, pieprz, paprykę, ser i panier z ciecierzycy  wymieszać w jednym naczyniu. W drugim roztrzepać jajko i mleko. Filety moczyć w jajku z mlekiem, potem obtoczyć w panierce z przyprawami  i serem

DSC_0705serem i smażyć na rumiano na patelni z rozgrzanym olejem.

DSC_0711Podawać np. z frytkami.

DSC_0721

DSC_0727

DSC_0731

Smacznegooo! 🙂

You may also like

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

CommentLuv badge